Foto Niels Soen

Gentse biochemiestudenten maken biologisch afbreekbare opvulchips van oude broodresten, een alternatief voor plastic

Studenten biochemie van HOGENT hebben een manier gevonden om van oude broodresten van industriële bakkers opvulchips te maken. Dat zijn biodegradeerbare "packing peanuts" of de "schuimpjes" die de inhoud in een verpakking beschermen tegen schokken. Vaak bestaan opvulchips uit polystyreen of plastic: "Die zijn schadelijk voor alle soorten waterige milieus."

Meer en meer worden milieuvriendelijke alternatieven gezocht voor verpakkingen en andere materialen. Als je er dan ook nog eens voedselresten in kan verwerken, sla je ineens twee vliegen in een klap. Dat dachten een aantal studenten van de HOGENT.

Met hun project "Loaf Foam" maken ze uit het zetmeel van oude broodresten opvulchips die biologisch afbreekbaar zijn. Opvulchips worden in de volksmond wel eens "schuimpjes" genoemd en worden gebruikt als opvulmiddel in een verpakking om fragiele voorwerpen te beschermen.

Brood

Niels Soen is een van de studenten die de milieuvriendelijke variant van de plastic opvulchips mee uitvond. Hij legt uit van waar de broodresten komen: "Het gaat om grote hoeveelheden broden van industriële bakkerijen uit heel Vlaanderen die anders in de vuilbak vliegen. Het bedrijf Trotec uit Veurne verzamelt en verwerkt die. Wij kunnen dat product dan gebruiken om er de schuimpjes van te maken."

"Het gaat om broden die te hard gebakken zijn of niet voldoen aan een aantal strenge technische specificaties. Of broden die beschadigd raken tijdens transport", legt Soen uit. 

Een klein deel van het brood wordt gebruikt in biogascentrales en veevoeder, maar wij gaan een stap verder

Niels Soen

In de plaats van het brood weg te gooien, wordt er nu iets duurzaams mee gemaakt. "Op dit moment wordt een klein deel van het brood gebruikt in biogascentrales, en een ander deel wordt gebruikt in veevoeder. Maar een groot deel wordt nog niet op een goede manier hergebruikt. Wij willen een stap verder gaan en er een volwaardig product uit maken."

"Packing peanuts" uit broodresten

De studenten kwamen op het idee om de biodegradeerbare opvulchips of "packing peanuts" te maken door een schoolopdracht. Ze moesten iets maken met broodresten. "In de laboproeven verliep dat goed. Toen stelden ze ons voor om deel te nemen aan een ondernemerswedstrijd. We hebben ons idee op technisch en economisch vlak verder uitgewerkt."

Als het in het milieu zou terechtkomen, zou dat geen enkel schadelijk effect hebben

Niels Soen

De opvulchips zijn biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor waterige milieus. "Als het in het milieu zou terechtkomen, heeft dat geen enkel schadelijk effect op de omgeving", zegt Soen. Met de opvulchips gemaakt van broodresten beconcurreren ze de plastic variant en een al bestaande biodegradeerbare zetmeelvariant. "Die bestaat uit maïszetmeel. Dat is een 'groen' product, maar het productieproces is redelijk verontreinigend."

Foto Niels Soen

Afval van overal verwerken tot iets duurzaams

Het maken van de opvulchips zit nog in een testfase: "Maar de resultaten zijn veelbelovend", zegt Soen. "En we slaan twee vliegen in een klap: milieuvriendelijk én we verwerken ook voedselresten die anders zouden weggegooid worden. We kunnen hiermee afval van overal verwerken en gebruiken: van kleine tot grote industriële bakkerijen."

Met het project "Loaf Foam" behaalden de studenten een derde plaats in een Europese studentencompetitie. De studenten willen nu een start-up beginnen met de steun van het E-Lab van HOGENT.

Meest gelezen