AFP or licensors

Getrouwe kopie van de Mona Lisa is in Parijs geveild voor 210.000 euro

Bij het veilinghuis Artcurial in Parijs is vandaag een erg sterke kopie van de Mona Lisa, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci, per opbod verkocht. Het schilderij bracht 210.000 euro in het laatje en dat was meer dan verwacht. 

Het gaat niet om het origineel dat de Italiaanse kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci zowat een eeuw eerder heeft geschilderd. Dat hangt nog altijd veilig in het Louvre. Het is Frans erfgoed geworden nadat het in 1518 door de Franse koning François I werd gekocht van de schilder. Die koning was overigens bevriend met Da Vinci en verschafte hem in zijn laatste jaren onderdak in een buitenverblijf in Clos Lucé in Amboise aan de Loire.

Het schilderij dat vandaag verkocht werd, is een erg overtuigende kopie uit 1600, dus lang nadat Leonardo da Vinci overleden was. Het is niet bekend wie het geschilderd heeft, maar wellicht is het iemand die het origineel goed kon bestuderen en dus wordt gedacht aan een Fransman of iemand die in Frankrijk verbleef. 

De opbrengst van vandaag bedroeg 210.000 euro. Het is nog niet duidelijk wie de koper is. Eerder had het veilinghuis een schatting van ergens tussen de 150.000 en 200.000 euro vooropgesteld. In juni werd bij het huis Christie's in Parijs overigens een andere kopie van de Mona Lisa verkocht voor 2,9 miljoen euro. 

Zoek de verschillen: links de kopie uit 1600, rechts het origineel in het Louvre
AFP or licensors

Meest gelezen