Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Derde vaccin voor 65-plussers nodig voor coronapas in Frankrijk vanaf 15 december

In zijn toespraak vanavond heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd dat 65-plussers vanaf half december een derde vaccinatie nodig hebben om hun coronapas te kunnen gebruiken. Eerder vandaag heeft het Grondwettelijk Hof de coronapas verlengd tot eind juli volgend jaar. Macron wil overigens voor het eerst in decennia opnieuw kerncentrales bouwen om "energie-onafhankelijk" te worden. 

De tv-toespraak van Macron was al in het weekend aangekondigd en het is de negende keer dat de president de Fransen via de media toespreekt sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Die is nog lang niet voorbij, waarschuwde de president vanavond. Daarom biedt hij niet enkel Fransen ouder dan 65 een derde gratis vaccinatie aan, maar zal dat bovendien nodig zijn om te blijven genieten van de coronapas. Dat certificaat is in Frankrijk nodig voor de toegang tot de horeca en culturele of sportieve manifestaties binnen. Het toont aan dat iemand voldoende gevaccineerd is of genezen is van het coronavirus. De nieuwe maatregel zou op 15 december ingaan voor wie ouder is dan 65 jaar. 

Aan de zes miljoen Fransen die nog niet gevaccineerd zijn, deed Macron een oproep om solidariteit en verantwoordelijkheid te tonen en dat alsnog te doen. In Frankrijk was er steeds een grote weerstand tegen vaccinaties, al heeft de invoering van de coronapas (en de voordelen daaraan gekoppeld) veel twijfelaars over de streep getrokken. Overigens bevestigt Macron dat de staatsleningen voor bedrijven die in moeilijkheden komen door de coronacrisis verlengd worden tot juni volgend jaar. 

Macron had nog een opvallende boodschap: zo kondigde hij de bouw van nieuwe Franse kerncentrales aan "om de energie-onafhankelijkheid van Frankrijk te verzekeren". Het is voor de eerste keer in decennia dat Frankrijk opnieuw kerncentrales gaat bouwen. Macron koppelt dat wel aan investeringen in groene energie. Helemaal verbazingwekkend is dat niet: Macron heeft zich al eerder uitgesproken voor kenenergie om de uitstoot van fossiele brandstoffen terug te dringen.

Coronapas blijft tot eind juli volgend jaar

Eerder op de dag heeft het Grondwettelijk Hof goedkeuring verleend aan de beslissing van de regering om de coronapas verder te gebruiken tot 31 juli volgend jaar. Normaal zou de verplichting op 15 november vervallen, maar Parijs vond een verlenging nodig nu de cijfers opnieuw de slechte kant uitgaan.

Net zoals bij ons toont de coronapas aan dat men volledig gevaccineerd is of hersteld is van de ziekte. Die pas is nodig in de horeca en bij culturele of sportieve manifestaties binnen, soms ook buiten. Frankrijk is meestal strikter geweest in de toepassing van coronabeperkingen en ook bij de coronapas.

Een andere beslissing van de Franse regering kon dan weer niet op groen licht van het Grondwettelijk Hof rekenen. Dat gaat over het erg omstreden recht van schooldirecties om informatie over vaccinaties van hun leerlingen te verkrijgen. 

Meest gelezen