Herzele herdenkt Wapenstilstand vandaag al, samen met 500 leerlingen 

Herzele kiest er bewust voor om de huldiging van de overleden soldaten op verschillende plaatsen nu al te houden. Zo kunnen de leerlingen van de lagere scholen erbij zijn. Leerlingen mogen de vieringen bijwonen die gehouden worden aan de oorlogsmonumenten. "Op die manier leren ze nadenken over oorlog".

"Op deze manier leren de leerlingen ook buiten de scholen iets over Wapenstilstand", legt schepen Benjamin Rogiers (Open VLD) uit. "Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van het oorlogsverleden. "Vaak hebben ze geen grootouders meer die een oorlog hebben meegemaakt, ze hebben dus niet meer de kans om de verhalen daarover uit de eerste hand te horen en er lessen uit te trekken."

Ze kunnen de verhalen niet meer horen uit de eerste hand van hun grootouders 

Schepen Benjamin Rogiers

Meer dan theorie

De schepen hoopt dat even stilstaan bij het leed van de oorlog de kinderen van de lagere scholen doet nadenken en inzicht geeft. Herzele legt aan de 9 momumenten bloemen neer, onder meer ook aan het Schipken, waar de slag om het Schipken is gevoerd in 1944, legt Rogiers uit. De oud- strijdersverenigingen lezen de namen voor van de gesneuvelden. "Het is de bedoeling dat in de deelgemeenten waar een school is, dat de school daarbij betrokken wordt. Als kinderen een oud-militair zien in zijn kostuum en er uitleg bij krijgen, dan moet hen dat wel doen nadenken en een beter inzicht geven in de theorie die ze in de klas krijgen."

Meest gelezen