Hoge Gezondheidsraad beveelt extra prik aan voor wie Janssen-vaccin kreeg

De Hoge Gezondheidsraad adviseert de overheid om de Belgen die gevaccineerd zijn met het coronavaccin van Johnson & Johnson een herhalingsprik aan te bieden met Pfizer of Moderna. Volgens de experts van de Hoge Gezondheidsraad  neemt de bescherming van de ene dosis van het Janssen-vaccin snel af en biedt die na verloop van tijd niet meer voldoende bescherming tegen het coronavirus.

De Hoge Gezondheidsraad, die de overheid adviseert over het coronabeleid, is duidelijk: het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson beschermt na verloop van tijd nog onvoldoende tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames door het coronavirus. Die bescherming neemt sneller af dan bij de vaccins van Pfizer en Moderna. Volgens de experts in de raad is daar intussen genoeg wetenschappelijk bewijs over.

Vandaar het advies aan de ministers van Volksgezondheid om de 400.000 Belgen onder de 65 die ingeënt zijn met Johnson & Johnson een herhalingsprik te geven. Dat zou dan een dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin zijn. Dat zijn de enige vaccins die nog gebruikt worden in ons land, en volgens de experts is dat ook perfect veilig en doeltreffend.

Een herhalingsprik van Johson & Johnson: hoe reageren mensen die dat vaccin kregen?

Videospeler inladen...

De ministers van Volksgezondheid, die uiteindelijk de knoop over het herhalingsvaccin moeten doorhakken, komen morgen bijeen op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Daar zullen ze het advies van de Hoge Gezondheidsraad bespreken en wellicht ook volgen.

Wat met AstraZeneca?

Ook wie gevaccineerd is met AstraZeneca zal in de toekomst mogelijk nog een boosterprik krijgen, maar op dit moment is er volgens de Hoge Gezondheidsraad nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat die extra dosis nu al echt nodig is. De bescherming van twee dosissen AstraZeneca-vaccin tegen het coronavirus zwakt na verloop van tijd wel af, maar dat geldt ook voor de vaccins van Pfizer en Moderna. Daarom wil de Hoge Gezondheidsraad over enkele weken meteen bekijken of een veralgemeende extra prik nodig is voor alle vaccins, en dus voor de volledige bevolking.

Moeten mensen zich zorgen maken? Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters: "We zitten in de vierde golf. Iedereen moet voorzichtig zijn, maar mensen die Johnson & Johnson hebben gekregen, misschien nog iets meer".

Videospeler inladen...

Ondertussen blijven mensen zich registreren om zich te laten vaccineren. Dat kon ook Het Journaal hieronder vaststellen in Gent.

Videospeler inladen...

Meest gelezen