Huisdierfoto's op Instagram in ruil voor een boom: wat zit erachter?

Instagram werd gisteren wereldwijd overspoeld met foto's van huisdieren. Ze gingen viraal door een actie waarbij een organisatie beloofde een boom te planten voor elke geposte huisdierfoto. Maar die organisatie onderschatte het succes van haar oproep en moest ze stopzetten. Hoe dan ook zette de actie een gloednieuwe feature van Instagram meteen in de verf.

Huisdieren doen het altijd goed op sociale media, maar gisteren maakten ze het wel heel erg bont op Instagram. Of beter gezegd, hun eigenaars. Mensen postten in hun "Stories" ("Verhalen", een functie waarmee je foto's of korte video's kan bewerken en toevoegen en die dan na 24 uur verdwijnen, red) massaal foto's van hun huisdier met daarbij een sticker: "We zullen 1 boom planten voor elke foto van een huisdier". Er zijn in enkele uren tijd wereldwijd miljoenen foto's gedeeld.

Instagram: Sky_martial_arts

Wie de "we" in die zin op de sticker was, was niet meteen duidelijk. Instagram- en Twittergebruikers gingen dan maar zelf en masse op zoek, maar vonden geen antwoorden. Tot de organisatie Plant A Tree Co. zich op Instagram bekendmaakte als de bron van het hele gebeuren. Alleen: ze zegt dat ze niet de middelen heeft om die miljoenen bomen ook echt te planten.

Het is een beetje uit de hand gelopen, zo luidt het. "We beseften onmiddellijk dat het te groot zou worden en dat we niet de middelen hebben om die bomen te planten, en we hebben onze post na 10 minuten gedeletet. Maar desondanks bleven de foto's zich buiten onze controle om verspreiden." De Plant A Tree Co. is nu wel -op Instagram- een inzamelactie gestart om 1,3 miljoen dollar te verzamelen en zo toch bomen te kunnen planten.

"Add Yours"-sticker

Hoe is de huisdieractie van Plant A Tree Co. zo massaal kunnen ontploffen? Veel heeft te maken met die beruchte sticker die je aan je foto van je huisdier kon plakken. Het is een voorbeeld van een "Add Yours"-sticker, een gloednieuwe feature die Instagram vorige week gelanceerd heeft. Daarmee kan je als gebruiker openbare threads, verhalendraadjes zeg maar, starten in je "Story" op Instagram.

Door zo'n interactieve "Add Yours"-sticker te gebruiken, kan je anderen op je fotoverhaal laten reageren met hun eigen foto. Zo krijg je een verhalendraadje waar mensen telkens op elkaar reageren met foto's van bijvoorbeeld hun "outfit van de dag". Je krijgt als gebruiker ook altijd een melding als mensen een foto met een "Add Yours"-sticker toevoegen.

Plant A Tree Co. vond het een goed idee om een actie op te starten via zo'n "Add Yours"-sticker, maar heeft het effect wellicht onderschat. Huisdieren zijn altijd een hit op sociale media, en wie geeft er nu niet om het milieu? Het kostte je in dit geval ook geen cent, je moest alleen maar een foto van je huisdier posten, en dat ging je anders misschien ook al wel gedaan hebben.

Meestal krijg je op die "Add Yours"-sticker trouwens wel te zien wie er achter de originele post zit, maar bij de "We zullen een boom planten voor elke foto van een huisdier"-sticker, was dat niet het geval. Waarschijnlijk omdat Plant A Tree Co. de originele post al na tien minuten verwijderd had.

Meest gelezen