Beleggen in whisky is heel populair, maar is het wel een goede belegging?

93.000 euro. Zoveel is er betaald per fles van de oudste single malt Scotch Whisky ter wereld. Het doet meteen de vraag rijzen: is whisky een goede belegging? Als het van whisky-kenner Bob Minnekeer afhangt wel. Al is kennis van zaken wel belangrijk. "Het is geen investering die je met de natte vinger kan doen", zegt hij in "Laat".

Whisky die jarenlang rijpt in eikenhouten vaten brengt niet alleen de beste smaak naar boven, maar doet de prijs ook aanzienlijk stijgen. Martin Coene van whiskywinkel Top Malts in Moorsele kon twee exclusieve flessen whisky bemachtigen en die in geen tijd verkopen. 

Het gaat om twee flessen van een zeer kleine oplage van 250 flessen. Ze komen allemaal uit een vat dat 80 jaar heeft kunnen rijpen. "Een speciaal vat moet dat geweest zijn. Normaal kan je whisky niet zo lang bewaren", zegt Coene.

"Voor mij was het een investering. Veel risico had ik niet, want ik wist wie ze ging kopen namelijk goede klanten van mij die de duurdere flessen altijd kopen", zegt Martin Coene.

Videospeler inladen...

De exclusieve flessen gingen voor 93.000 euro over de toonbank. Een aanzienlijk bedrag dus en misschien net daarom interessant als investering. "Investeren in whisky is niet nieuw en al langer populair", zegt whisky-kenner en eigenaar van een whiskyclub in Gent Bob Minnekeer, ook wel bekend als "Whisky Buff Bob". 

"Het is wel geen investering die je met de natte vinger kan doen. Je moet goed weten waar je aan begint." Mensen die investeren in whisky hebben daarom vaak kennis van zaken of nemen een kenner onder de arm. 

Minnekeer heeft zelf ook al mooie zaken kunnen doen met het investeren in whisky. "Ik heb zelf ook al dergelijke flessen gekocht. Zo heb ik flessen van 1932 en 1938. Ik ga die niet verkopen, maar openen op mijn 50-jarig huwelijksjubileum. Van de meeste flessen heb ik er altijd twee gekocht. Eén om te proeven en één om te bewaren."

En hij heeft zelf ook al wat winst kunnen maken met whisky. "Mijn grootste winst was met flessen die ik heb gekocht voor 150 euro en die ik later heb verkocht voor een waarde van tussen 12.000 en 20.000 euro". Die stijging in waarde is over een periode van zo'n 25 jaar, geeft hij nog mee.

Valkuilen

Er zijn ook wel valkuilen bij het investeren in whisky. Zo maakt de Brexit het moeilijker en duurder om aangekochte vaten te importeren. "Ik geef de mensen de raad om even de kat uit boom te kijken even te wachten tot er zekerheid is rond de nieuwe wetgeving", zegt Minnekeer. 

Het Amerikaanse magazine Bloomberg zag eerder dit jaar ook al in whisky één van de beste alternatieve investeringen van het jaar. Het gaat dan wel over vaten whisky, niet over flessen. 

"Whisky verbetert met op vaten te rijpen. Het is de invloed van het vat die zorgt voor het smaakpalet. Door de lange rijptijd wordt de whisky dan ook beter en ook duurder", zegt Minnekeer. Van zodra whisky gebotteld wordt, verandert er in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn, niets aan de smaak.

Bekijk hier het volledige gesprek met Bob Minnekeer in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen