KLAAR banner over klimaat

KLAAR: Klimaat

Op de 26e VN-klimaatconferentie in Glasgow bespreken staatshoofden en regeringsleiders van zowat 200 landen hoe ze de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen om zo naar betere klimaatdoelstellingen te evolueren. Dat is nodig nu het klimaat steeds sneller opwarmt en we steeds verder afdwalen van het klimaatakkoord van Parijs.

Dat de jongeren een grotere impact van de klimaatverandering zullen ondervinden, staat vast. Hierbij een overzicht voor hen over waar het in Glasgow precies om draait.

 

Waarom is de klimaattop in Glasgow belangrijk? En wat kan hij betekenen voor ons? VRT NWS- klimaatjournalist Ann De Bie lijst het voor je op in deze explainervideo.

Videospeler inladen...

In de Schotse stad Glasgow is de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties van start gegaan. Tot en met 12 november leggen zowat 200 landen er hun plannen op tafel om de klimaatverandering aan te pakken. Dat is hoognodig want na de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs van zes jaar geleden is er niet veel veranderd, integendeel.

 

Videospeler inladen...

Youth for Climate is met 8 jongeren afgereisd naar Schotland om de COP26 bij te wonen. Ze zitten er samen met belangrijke leiders om na te denken over een beter klimaatbeleid. Er waren ook grote betogingen in Glasgow met meer dan 100.000 mensen. Bo (16) was er eentje van.

Videospeler inladen...

Aan het rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, is 4 jaar gewerkt. Het geeft een antwoord op de vraag hoe het op dit moment gesteld is met ons klimaat en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Wetenschappers uit 66 landen analyseerden meer dan 14.000 internationale onderzoeken. 195 landen keurden de conclusies van het rapport goed. Het vorige IPCC-rapport dateert van 8 jaar geleden.

Videospeler inladen...

Van “Ride dicks, not cars” en “Wij zijn het beu, red het milieu” tot “I want to surf in water, not in plastic”: de klimaatspijbelaars behoren tot de Instagram-generatie en wie likes wil, verzint best een originele slogan. Maar niet alle slogans roepen op tot meer actie voor het klimaat. De bijdrage van de plastic soep in de oceanen aan de klimaatopwarming is verwaarloosbaar. Milieuproblemen zijn niet per se klimaatproblemen en omgekeerd. Het onderscheid is belangrijk als we willen focussen op de juiste oplossingen. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Elk jaar breekt het klimaat nieuwe records. Het is nu eens te warm, dan weer te nat of net veel te droog. Dat komt door de opwarming van de aarde. Maar wat is dat eigenlijk? Waar komt het vandaan? En wat kunnen we eraan doen? VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse weet hoe het zit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen