De actievoerders vroegen meer ambitie, zoals de slogan van de Vlaamse regering.

Klimaatactivisten eisen in Gent meer ambitie van Vlaamse regering

Verschillende klimaatgroepen hebben vandaag actie gevoerd aan het Virginie Lovelinggebouw aan het Gentse Sint-Pietersstation. Ze maken zich zorgen over het klimaatbeleid van de Vlaamse regering en vinden de voorgestelde plannen niet toereikend genoeg. "De regering zet onze toekomst op de helling", zegt Winfried Huba van Climaxi.

Een twintigtal actievoerders verzamelde met spandoeken aan de ingang van het Virginie Lovelinggebouw. Ze kunnen zich maar deels vinden in de plannen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Om de CO²-uitstoot tegen 2030 met veertig procent te verminderen wil de minister onder meer pas aangekochte maar slecht geïsoleerde woningen verplicht laten renoveren, mogen nieuwbouwwoningen enkel nog met een warmtepomp verwarmd worden en wordt elektrisch rijden tegen 2029 de regel.

Ontoereikende plannen

"De plannen van de Vlaamse overheid zijn ontoereikend", vindt Winfried Huba. "Elektrische wagens lossen geen files, vervoersarmoede, energietekorten of milieuproblemen op, waar openbaar vervoer dit wel kan. Openbaar vervoer lijkt bijna vergeten te worden. Daarnaast is woningen renoveren een stap in de goede richting, maar wordt de verantwoordelijkheid te veel bij de mensen gelegd. Er is een gigantisch tekort aan ambitie in hoeveel er gerenoveerd moet worden. Waarom woningen niet onmiddellijk volledig klimaatneutraal maken bijvoorbeeld? Een goed klimaatbeleid zorgt voor jobs, minder uitstoot van CO2  en minder kosten voor iedereen voor verwarming en vervoer", aldus de klimaatactivist.

De verschillende klimaatactivisten vroegen meer ambitie, zoals de slogan luidt op het Virginie Lovelinggebouw. Ze ijveren voor meer, beter en betaalbaar openbaar vervoer. Om de kosten voor jonge kopers van woningen te helpen, vragen ze dat de overheid bijspringt in de isolatie van woningen.

 

Meest gelezen