Hoofdredacteur Brian Bonner en redactieleden aan het werk op het bureau van de Kyiv Post.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense krant Kyiv Post schort activiteiten op: "Poging om onafhankelijke journalistiek aan banden te leggen"

De eigenaar van de Engelstalige Oekraïense krant The Kyiv Post heeft na 26 jaar de stekker uit de activiteiten getrokken. Het zou gaan om een korte sluiting, maar de redactie denkt dat er meer aan de hand is. Zij werden allemaal ontslagen en spreken van een wraakactie omdat ze zich verzetten tegen een geplande reorganisatie van de krant.

Adnan Kivan, de eigenaar van de oudste Engelstalige krant van Oekraïne, maakte bekend dat de krant zijn activiteiten onmiddellijk opschort voor een korte tijd. “God zegene ons allemaal. Op een dag hopen we terug te zijn met een grotere en betere krant. Ik bedank het hele team van Kyiv Post en hoofdredacteur Brian Bonner voor zijn diensten voor Oekraïne en de onafhankelijke journalistiek de afgelopen 25 jaar”, zo klonk het in een kort bericht op de website van de krant. 

De voltallige redactie van de krant werd onmiddellijk aan de deur gezet. Zo’n 50 mensen verloren hun baan en kwamen dat naar eigen zeggen pas ter ore wanneer ze maandagochtend op kantoor arriveerden. De medewerkers lieten het daar niet bij en publiceerden op hun beurt een gezamenlijk statement op Facebook waarin ze de beslissing van Kivan als een wraakactie bestempelen.

Kivan kondigde plannen aan om de krant grondig te reorganiseren en de activiteiten binnen een maand te hervatten met een volledig nieuw team. Volgens de redactieleden gaf de oligarch eerder al aan dat hij een nieuw Oekraïens nieuwsmedium wilde opstarten onder de vlag van de Kyiv Post. 

De medewerkers zagen naar eigen zeggen de risico’s in van de geplande uitbreiding. In het statement verklaart de redactie dat ze die actie beschouwen als een poging om hun redactionele onafhankelijkheid te schenden en komaf te maken met ongemakkelijke, correcte en eerlijke journalisten. Ze hebben Kivan gevraagd om de krant aan hen te verkopen of de titel aan hen over te dragen, maar daar had de bouwmagnaat geen oren naar.

De redactieleden sluiten hun boodschap af met een oproep waarin ze onder meer lezers, internationale organisaties en iedereen die gelooft in onafhankelijke journalistiek vragen om hen te steunen. 

Meest gelezen