Limited Hearing/Ruben Jans

Limited Hearing-symbool voor slechthorenden nog te weinig gebruikt in verkeer: "Voor mensen als mijn zoontje Kamiel (3) belangrijk"

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) start een campagne om meer aandacht te vragen voor mensen met een beperking in het verkeer. Zo moet onder andere het Limited Hearing-symbool, dat al een tijdje bestaat, meer aandacht krijgen: een bordje dat anderen in het verkeer meldt dat de gebruiker doof of slechthorend is. Doof Vlaanderen reageert teleurgesteld en vindt de campagne stigmatiserend.

De driejarige Bilzenaar Kamiel Jans, zelf volledig doof sinds zijn geboorte, krijgt vandaag in zijn schooltje symbolisch het Limited Hearing-symbool overhandigd van minister Peeters. Zo wil de minister een campagne in gang trappen, die meer aandacht moet geven aan het symbool. 

Hou er rekening mee dat de persoon een plotse beweging naar links of rechts kan maken, en houd afstand

papa Ruben

"Het is een geel plakkaatje waar een oor op staat met een kruis over", vertelt papa Ruben. "Mensen die slechthorend of doof zijn, kunnen het aan hun rugzak hangen of op hun fiets bevestigen. Andere weggebruikers krijgen zo het signaal dat de persoon in kwestie hen mogelijk niet hoort aankomen." Wie het bordje tegenkomt, past ook beter het rijgedrag wat aan. "Hou er rekening mee dat de persoon een plotse beweging naar links of rechts kan maken, en hou afstand", klinkt het bij de Bilzenaar. 

Zulke campagnes zijn betuttelend naar doven en slechthorenden toe

Helga Stevens, directeur Doof Vlaanderen

Vader Jans is blij dat er meer aandacht komt voor het plakkaatje. "Mijn zoontje heeft wel cochleaire implantaten, en hoort dus heel wat, maar in de verkeerschaos is het moeilijk om dingen te onderscheiden." In Nederland en enkele Scandinavische landen is het symbool al wijdverspreid, en de Bilzenaar hoopt dat ons land snel volgt. "Het is belangrijk voor slechthorenden om te kunnen deelnemen aan het verkeer, en zonder dat bordje is er vaak een drempel."

Stigmatiserend?

Doof Vlaanderen is geen voorstander van het bordje en reageert teleurgesteld op de campagne. "We vinden het jammer dat de minister ons niet consulteerde", reageert directeur Helga Stevens. "Zulke campagnes zijn betuttelend naar doven en slechthorenden toe. Ze worden afgebeeld als mensen die het moeilijk hebben in het verkeer. Dit is te vergelijken met beweren dat ouderen of vrouwen meer moeite hebben met autorijden. Moeten er voor hen dan ook bordjes ontworpen worden?", vraagt de directeur zich af. 

"Het zijn trouwens vooral ouders die op zo’n bordje aandringen. Uiteraard hebben die het recht om iets te ondernemen", vindt Stevens. "Maar het is sowieso oppassen geblazen met zeer jonge fietsertjes in het verkeer, of ze nu doof of horend zijn. En automobilisten moeten sowieso voorzichtig zijn in de buurt van fietsers, zeker als het om jonge kinderen gaat."

Meest gelezen