Burgemeester Oostende vindt extra coronamaatregelen op lokaal niveau slecht idee: "Gemakkelijk om alles te verbieden"

De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vindt het geen goed idee om nieuwe coronamaatregelen op lokaal niveau in te voeren, maar wil de bestaande maatregelen net beter controleren. "Het is gemakkelijk om alles te gaan verbieden, dan hoef je niets meer te controleren, maar we moeten denken aan de gemoedsrust van de mensen."

De stad Oostende telde afgelopen week 326 nieuwe besmettingen. Dat aantal is nog fors gestegen de laatste dagen. Toch denkt burgemeester Bart Tommelein er momenteel niet over na om nieuwe maatregelen in te voeren. "Ik denk dat de huidige regels al streng genoeg zijn en dat deze momenteel eerst goed opgevolgd en gecontroleerd moeten worden", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is al een serieuze opdracht. Als je nog eens bijkomende regels gaat opleggen, gaat dat tot veel verwarring en demotivatie leiden."

Die handhaving is volgens Tommelein niet altijd vanzelfsprekend, want de politie kan niet overal tegelijk zijn. Toch brengt hij weinig begrip op voor de strengere maatregelen die Piet De Groote (Gemeentebelangen), burgemeester van Knokke-Heist, enkele dagen geleden nam. "Ik ga mij niet uitspreken over wat mijn collega's doen, ik wil in de eerste plaats de zaken in mijn eigen stad onder controle houden", zegt Tommelein. "Maar een verstrenging van de maatregelen vind ik een gemakkelijke oplossing."

Als we nu gaan verstrengen, ontnemen we hoop bij de mensen

Bart Tommelein, burgemeester Oostende

"Ik weet dat De Groote dat goed bedoelt, maar als je alles gaat verbieden dan hoef je niets meer te controleren. We moeten ook denken aan de gemoedsrust van mensen. Horeca-uitbaters, de cultuursector, de evenementensector,... zij hebben het allemaal al zwaar genoeg gehad. Als we nu gaan verstrengen, ontnemen we toch wel wat hoop, en dat is een probleem."

De Oostendse burgemeester haalt ook aan dat wanneer ze de coronamaatregelen effectief zouden verstrengen, hij dit liefst doet met alle gemeenten samen, en niet individueel.

Inzet van de mensen zelf

Tommelein rekent ook op de goede wil en inzet van de mensen zelf. "De politie kan alles wel controleren, maar in de eerste plaats moeten de mensen beseffen dat ze de maatregelen zullen moeten respecteren als we een lockdown willen vermijden."

Als het buiten kan, doe het dan buiten

Bart Tommelein, burgemeester Oostende

Hij roept op om het gezond verstand te gebruiken en "bijvoorbeeld niet allemaal samen te gaan zitten in een niet-geventileerde ruimte". Op die manier wil hij bijkomende regels vermijden, zodat er geen demotivatie bij het volk ontstaat.

"Ik wil vooral aan de mensen vragen om er nu eens allemaal zelf voor te zorgen dat we niet in een nieuwe lockdown geraken door afstand te houden en binnenactiviteiten te vermijden: als het buiten kan, doe het dan buiten."

Bart Tommelein uit zijn bezorgdheden over strengere coronamaatregelen in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen