© Lente De Vil

Metershoog schilderij aangekomen in Museum Hof van Busleyden: "Millimeterwerk om het binnen te krijgen"

In het Museum Hof van Busleyden in Mechelen is een schilderij van maar liefst 3 meter hoog en bijna 4 meter breed aangekomen. Dat is het grootste schilderij dat ooit werd getoond in het museum. Het is één van de pronkstukken van de nieuwe tentoonstelling "Uitbundig verleden", met grote schilderijen uit de 19e eeuw. "Het was erg spannend voor het hele team", vertelt directeur Kristl Strubbe.

Het enorme schilderij heet "Johanna de Waanzinnige wacht op de heropstanding van haar echtgenoot, Filips de Schone" en werd geschilderd door Charles Baron de Steuben. Het werk vertrok gisterenochtend in het Palais des Beaux-Arts in Rijsel in een grote vrachtwagen.  

We moesten het werk zelfs uit zijn lijst halen omdat het anders niet binnen kon

Kristl Strubbe, directeur Museum Hof van Busleyden (Mechelen)

"Het was millimeterwerk om het reusachtige kunstwerk ons museum binnen te krijgen", zegt algemeen directeur Kristl Strubbe van het Museum Hof van Busleyden. "We hebben het werk langs de Merodestraat binnen gebracht omdat er daar een deur is die groot genoeg is. Vooraf hebben we getest met een houten frame van dezelfde grootte. Het was nodig om het werk uit zijn lijst te halen, heel voorzichtig. Een tiental mensen hebben het werk naar de tentoonstellingsruimte gebracht, en zes mensen hebben het werk dan aan de muur gehangen. Met dat werk mag echt niets gebeuren, het wordt voortdurend in de gaten gehouden door een koerier. Erg strenge controle dus, want zo'n werk is uniek en kan je niet zomaar vervangen."

(Lees verder onder de foto.)

© Lente De Vil

Koninklijk Paleis en de Senaat

Het is het eerste schilderij dat is aangekomen voor een nieuwe tentoonstelling met grote, kleurrijke 19e eeuwse werken. "We krijgen grote schilderijen in bruikleen van belangrijke musea zoals Prado in Madrid en het Rijksmuseum in Amsterdam", zegt Strubbe. "Morgen verwachten we een werk uit het Koninklijk Paleis in Laken. Dat weegt 500 kilogram en gaan we met 12 mensen moeten dragen en met katrollen omhoog takelen. Er komt nog een werk uit de Senaat dat zo groot is, dat we daarvoor een automatische glazen deur hebben moeten uitbreken om het buiten te kunnen dragen."

De tentoonstelling "Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen" opent op 27 november en loopt nog tot eind februari in Museum Hof van Busleyden in Mechelen.  

© Lente De Vil

Meest gelezen