NASA/Public domain

NASA stelt ambitie bij: ten vroegste in 2025 weer Amerikanen op de maan

Ten vroegste in 2025 zal de VS een eerste bemande ruimtevlucht naar de maan sturen. Dat heeft Bill Nelson, de directeur van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap gezegd tegen de Amerikaanse krant The New York Times. De Amerikanen hadden eerder, onder ex-president Donald Trump, het plan opgevat om in 2024 weer te landen op de maan, maar door verschillende complicaties is die deadline niet meer haalbaar.

Eind volgend jaar zal het 50 jaar geleden zijn dat er nog eens een mens een voet op de maan heeft gezet. En het zal nog zeker tot 2025 duren vooraleer er een opvolger is van Eugene Cernan, die op 19 december 1972 voorlopig de laatste man op de maan was.

Die laatste maanlanding was het laatste wapenfeit van het Apollo-ruimteprogramma; daarna ging de Nasa zich op andere zaken focussen. Tot de NASA in 2007 met Artemis een nieuwe maanprogramma in het leven riep. Met de Artemis-missies wil de NASA voor het eerst in bijna een halve eeuw weer astronauten naar de maan brengen.

Wedloop

Ex-vice-president Mike Pence zette in 2019 nog het jaar 2024 als deadline om opnieuw op de maan te landen en wilde daarmee de Chinezen de loef afsteken, die van plan zijn om in in 2030 een bemande missie naar de maan te sturen. De missie wordt een voorbereiding op de toekomstige verkenning van Mars. 

Bill Nelson, voormalig senator van Florida en sinds mei directeur van de NASA, schroeft de Amerikaanse verwachtingen qua timing wat terug, nadat het Artemis-programma kennelijk wat vertraging heeft opgelopen. Hij schat dat maanlander Artemis 3 ten vroegste in 2025 astronauten op de maan kan zetten.

Vertragende factoren

De vertraging van het Artemis-programma is aan verschillende factoren te wijten. Zo was de NASA het afgelopen jaar in een juridische strijd verwikkeld over de privépartners waar ze mee gaan samenwerken. 

De NASA heeft er namelijk voor gekozen om met SpaceX samen te werken, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk. Die keuze werd juridisch aangevochten door Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-miljardair Jeff Bezos. Maar vorige week heeft Bezos die strijd om het miljardencontract verloren.

Los daarvan zegt NASA-topman Nelson dat het hem de afgelopen zes maanden duidelijk is geworden dat de NASA aanzienlijke veranderingen zal moeten aanbrengen om het Artemis-programma op de lange duur succesvol te maken en ook de covid-pandemie heeft voor vertraging gezorgd.

De eerste, onbemande Artemis-missie staat wel al gepland voor februari 2022.

Meest gelezen