Foto: Radio 2

Nieuwe veerboot gedoopt in Antwerpen: "Verbruikt zes keer minder dan 90 jaar oude veer dat wordt vervangen"

Op Linkeroever in Antwerpen is een nieuwe veerboot plechtig in gebruik genomen. De veerboot met de klinkende naam "Marnix Van Sint Aldegonde" verbruikt zes keer minder dan voorganger "Simon Stevin". Het nieuwe veer biedt plaats aan 200 passagiers en 75 fietsen. 

"Het veer Simon Stevin was al 90 jaar oud en had ook verouderde technologie", legt directeur scheepsbouw Piet Leeuwerck uit aan Radio 2 Antwerpen. "Het nieuwe veer is zeer zuinig: het verbruikt zes keer minder dan het oude veer. Het is veel stiller en het is ook uitgerust met zonnepanelen voor de elektriciteit aan boord. Daar wordt onder meer de airco in de zomer mee gevoed."

Met de nieuwe veerboot gaat een investering van 4,3 miljoen euro gepaard. 

In 2021 zette de veerdienst ter hoogte van Sint-Ana al 340.000 passagiers over, een stuk meer dan in 2020

Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit

De Marnix Van Sint Aldegonde zal vooral worden ingezet in het centrum van Antwerpen, om mensen vlot van de linker- naar de rechteroever van de Schelde te brengen.

"In 2021 zette de veerdienst ter hoogte van Sint-Anna al 340.000 passagiers over. Dit aantal ligt nu al een stuk hoger dan in 2020,", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). De nieuwe veerboot biedt plaats aan 200 passagiers, van wie er 75 ook hun fiets mee aan boord kunnen nemen.  

Historisch figuur

De nieuwe veerboot werd vernoemd naar een historisch figuur: Philips de Marnix, Heer van Sint Aldegonde. Hij werd geboren in 1540 en was schrijver en diplomaat, en ook korte tijd burgemeester van de stad Antwerpen. De familie de Marnix heeft vandaag nog altijd het kasteel van Bornem in haar bezit.

De huidige graaf, John II de Marnix, beheert ondertussen al meer dan 50 jaar het domein en het kasteel langs de Oude Schelde, een zijarm van de Schelde. "Dit is al de tweede boot die vernoemd werd naar onze familie", vertelt de graaf trots. "De allereerste boot die op de Schelde voer, heette ook Marnix Van Sint Aldegonde."

De uurregeling van het veer over de Schelde blijft hetzelfde. Volgend jaar komt er ook een volledig elektrische veerboot extra bij in Antwerpen. 

Foto: Radio 2

Meest gelezen