Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Oostenrijk onthult "namenmuur" voor Joodse slachtoffers van de nazi's, 83 jaar na de Kristallnacht

De namen van 64.450 Oostenrijkse Joden die zijn omgebracht tijdens de Holocaust staan op een groot gedenkteken in Wenen. Dat is onthuld op een bijzondere dag. 83 jaar geleden vond de Kristallnacht plaats, een grootschalige razzia, vernieling en geweldpleging tegen de Joden door de nazi's. Oostenrijk steekt de hand in eigen boezem: "We hebben ons te lang uitsluitend als slachtoffer van de nazi's gedragen", zegt kanselier Alexander Schallenberg.

In een park in Wenen is een groot monument onthuld om de nagedachtenis van nazi-slachtoffers te eren. De namen van 64.450 Joden staan in 160 granieten stenen gebeiteld en er is ook een herinnering aan de andere slachtoffers van de nazi's.

"Oostenrijk creëert hiermee een tastbaar symbool van zijn verantwoordelijkheid. De namen zijn onuitwisbaar", zegt de Oostenrijkse minister Karoline Edtstadler. Ze verwijst naar de geschiedenis: Oostenrijk liet zich in 1938 gewillig annexeren door Hitler-Duitsland. Ook kanselier Alexander Schallenberg schrijft in een tweet: "Te veel mensen hebben toegekeken; te lang hebben we weggekeken. Oostenrijk heeft zich te lang uitsluitend als slachtoffer van het nationaal-socialisme gedragen."

De onthulling van het monument valt samen met de 83e verjaardag van de Kristallnacht, van 9 op 10 november 1938. In heel nazi-Duitsland werden toen grote vernielingen aangericht in Joodse wijken. Duizenden synagogen en winkels gingen in vlammen op, er vielen honderden doden en duizenden mensen werden naar de concentratiekampen gestuurd.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er zo'n 192.000 Joden in Oostenrijk, zo'n 4 procent van de bevolking; in Wenen zelfs 9 procent. Die groep is nagenoeg volledig uitgemoord. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen