Top Malts Moorsele

Oudste whisky ter wereld in Moorsele verkocht voor 93.000 euro per fles

In Moorsele zijn 2 karaffen met de oudste whisky ter wereld verkocht en daar werd erg veel voor betaald. "93.000 euro per fles", zegt Martin Coene. Hij is de zaakvoerder van een whiskywinkel in Moorsele. De oudste single malt Scotch Whisky ter wereld zat 80 jaar op het vat. De sterke drank werd onlangs in 250 karaffen gebotteld. Coene kon er 2 bemachtigen én dus ook verkopen.

De exclusieve whisky kreeg de naam "Gordon & MacPhail Generations 80 Year" en is afkomstig van de Glenlivet Distillery in het Verenigd Koninkrijk. De 80 jaar oude whisky is gerijpt in een speciaal vat, waardoor hij zijn kracht en volume beter kon bewaren. "Normaal gezien verlies je elk jaar 1 à 2 procent van je whisky, omdat het verdampt. Dat is normaal. Deze whisky is zeer exclusief, omdat hij 80 jaar lang in het vat zat. Het is zeer moeilijk om een whisky zo lang te bewaren. Alles moet goed zitten: het klimaat waar het vat bewaard wordt, het alcoholpercentage, de smaak, ...", zegt Martin Coene van Top Malts in Moorsele bij Wevelgem.

De oudste single malt Scotch Whisky ter wereld werd gebotteld in 250 karaffen, ontworpen door een van de bekendste architecten ter wereld: Sir David Frank Adjaye. "Wij hadden de eer om 2 van die 250 karaffen even in handen te hebben en daarna te mogen doorverkopen", klinkt het fier bij Coene. "We hebben elke fles aan 93.000 euro kunnen verkopen."

Top Malts Moorsele

Meest gelezen