Podcast - Het vette probleem van Amerika: hier komt de obesitasepidemie vandaan

Amerika heeft een vet probleem, een probleem van suiker, zout en vet en hyperverwerkt voedsel. Hoe is het zover kunnen komen? Junkfood heeft het dieet van de Amerikanen gekaapt en heeft een crisis van de volksgezondheid veroorzaakt die de levens bedreigt van talloos veel Amerikanen. Het gevolg is een obesitasepidemie. De mensen werden almaar dikker en ongezonder. 1 op de 3 Amerikanen eet dagelijks, jawel, elke dag, fast food. Hoe is de obesitasepidemie ontstaan? Hoe komt het dat zoveel mensen rommel eten? VS-correspondent Björn Soenens neemt u mee op een fascinerende reis naar de oorsprong van fast food in Amerika.

De opbrengst van landbouwgewassen door schaalvergroting in Amerika was en is  reusachtig. De vele  overschotten werden gebruikt om nieuwe versies van voedsel te verzinnen en te maken: processed foods, bewerkt voedsel. Het was een nieuwe, revolutionaire methode om groot geld te verdienen. Het heeft de hele manier van eten in de VS én de wereld veranderd. Goedkoper en sneller.

Luister mee naar deze podcast van correspondent Björn Soenens. De montage is van Daan Wallis.

Maar, zo blijkt, dit nieuwe voedsel maakt ons ongezond en veroorzaakt ook nogal wat vervuiling, en niet de boer verdient het geld maar de vele tussenpersonen: de groothandelaars, de winkeliers, de producenten in de fabriek, de verwerkers. In dàt tijdperk ontstond de cheeseburger, hét symbool van de Amerikaanse eetcultuur. 

VS-correspondent Björn Soenens trok naar Mississippi, de dikste staat van Amerika, om er te onderzoeken hoe junk food Amerika kon veroveren. Hij ging praten met de bekende kookboekenschrijver Mark Bittman over de geschiedenis van de voedselindustrie, en de leugens die over eten worden verkocht. Soenens  reisde naar het paradijs van de landbouw in Iowa én in Californië, om te zien hoe de landbouw soms verwoestend uitdraaide voor mens en milieu. 

Meest gelezen