Facebook Lokale Politie Oostende

Politie plant vanaf maandag acties voor beter loon: stiptheidacties en boetevrije week mogelijk tot na Nieuwjaar

Vanaf volgende week maandag wil zowel de lokale als federale politie actievoeren en dit uit onvrede over het loonoverleg. De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend die loopt tot na Nieuwjaar. 

De vakbonden eisen een beter loon en ze verzetten zich tegen de aanpassing van de pensioenregeling en tegen de geplande besparingen bij de federale politie. Zo zal de politie de komende vier jaar 100 miljoen euro minder krijgen. 

In juni lag een loonsverhoging van 35 euro op tafel

Joery Dehaes van ACV

Joery Dehaes van vakbond ACV legt de situatie uit: "We zijn sinds begin dit jaar aan het onderhandelen over een loonsverhoging, de eerste in 20 jaar. Maar de onderhandelingen zijn volledig afgesprongen na het laatste begrotingsconclaaf. We gaan stiptheidsacties houden, zoals op de luchthavens, ook een boetevrije week behoort tot de mogelijkheden. De acties kunnen allerhande vormen aannemen."

Volgens Dehaes is tijdens de begrotingsbesprekingen beslist dat er geen budget kon worden vrijgemaakt. "Wat op tafel lag in juni, kwam neer op loonsverhoging van 35 euro", zegt hij. "En intussen is zelfs dat niet meer mogelijk."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijft bereid om te zoeken naar een verbetering van het statuut. "Maar er is onvoldoende budgettaire ruimte om aan de hoge verwachtingen van de bonden te voldoen", gaf Verlinden eerder toe in de Kamer.

Meest gelezen