Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Regering van Singapore wil niet langer betalen voor zorg aan niet-gevaccineerde coronapatiënten

De Aziatische stadsstaat Singapore stopt met gratis verzorging voor coronapatiënten die uit vrije wil niet gevaccineerd willen worden. Net zoals in andere staten neemt de druk op niet-gevaccineerden toe om zich toch te laten prikken. 

Tot nu toe betaalt de overheid in Singapore de medische kosten voor verzorging van alle coronapatiënten als het gaat om de eigen burgers, maar ook om buitenlanders die er permanent verblijven of mensen die er langdurig werken.

De regering van de Aziatische stadsstaat is het echter beu om te moeten opdraaien voor de kosten van zorg voor coronapatiënten die niet willen gevaccineerd worden. Dat is de overgrote meerderheid van de mensen in intensieve zorg. 

Die mensen kunnen echter in veel gevallen voor de kosten nog altijd terecht bij de gewone ziekteverzekering, aldus de overheid. Kinderen en mensen die om speciale redenen niet kunnen gevaccineerd worden, zullen nog altijd kunnen rekenen op steun van de overheid. 

In Singapore is er geen verplichting tot vaccinatie, maar 85 procent van de mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie, is volledig gevaccineerd. Minstens 18 procent van hen hebben een extra vaccinatie achter de rug. Singapore is een van de meest welvarende landen in Azië en heeft een van de beste gezondheidszorgsystemen te wereld. Een groot deel daarvan behoort tot de private sector, maar Singaporezen moeten wel een bepaald bedrag van hun inkomen besteden aan ziekteverzekering.

Betalen gevaccineerden voor niet-gevaccineerden?

De discussie over de schade die niet-gevaccineerden anderen toebrengen door besmettingen, het innemen van ziekenhuisbedden en hogere kosten woedt niet enkel in Singapore. Ook in andere landen neemt de druk op vaccinweigeraars toe en dat op verschillende manieren.

In de Verenigde Staten -een van de meest getroffen landen- is die discussie scherp tegen de achtergrond van een zwak gezondheidssysteem dat toch al niet voor iedereen toegankelijk was. Eerder was berekend dat de zorg voor niet-gevaccineerde coronapatiënten de VS zes miljard dollar zou kosten. De meeste private ziekteverzekeringen hebben de vergoedingen voor niet-gevaccineerden teruggeschroefd, zelfs voor diegenen die een volledig ziekteverzekering hebben. 

Uit een bevraging blijkt dat de Amerikanen erg verdeeld zijn over de kwestie: net niet de helft vindt het normaal dat de verzekeraars een deel van de kosten naar niet-gevaccineerden doorschuiven. Er zijn ook andere factoren: in tal van sectoren kunnen werknemers hun baan verliezen als ze weigeren zich te vaccineren. De MTA, de lokale overheidsorganisatie die bussen en de metro in New York City uitbaat, zal geen vergoeding van honderdduizenden dollar uitkeren aan families van werknemers die overlijden door corona en niet gevaccineerd zijn. 

In Duitsland zal de federale overheid vanaf deze maand niet langer opdraaien voor loonverlies dat niet-gevaccineerde mensen lijden als ze in quarantaine moeten. Dat geldt voortaan ook voor alle inwoners die terugkeren uit landen die als een "hoog risico" worden omschreven en waarheen reizen afgeraden wordt. Ook zonder financieel kostenplaatje is er in veel Europese landen een druk om zich te laten vaccineren. De coronapas die toegang geeft tot de horeca, culturele of sportieve manifestaties en dergelijke is ook een -zij het zachtere- aandrang. 

Meest gelezen