Foto gemeente Berlare

Rode Duivel Jan Vertonghen vliegt over uit Portugal om interactief speelpleintje in Berlare te openen

Jan Vertonghen, de Rode Duivel uit Temse, heeft in Berlare een opvallend speeltuig geopend: de Yalp Sona. Dat is een interactief speeltuig dat kinderen stimuleert om meer buiten te spelen en te sporten. Er komt muziek uit en je kan er verschillende bewegingsoefeningen in doen. Het is het vierde speelpleintje met een interactief speeltuig dat de Jan Vertonghen Foundation inhuldigt. 

"Ik had een vroege vlucht om 7 uur vanuit Portugal", lacht Jan Vertonghen. Hij is speciaal voor de inhuldiging naar Berlare gekomen. De Jan Vertonghen Foundation, een organisatie van de Rode Duivel die goede doelen steunt, wil kinderen stimuleren om meer buiten te sporten en te spelen. Ze legt daarvoor eigentijdse speelpleintjes aan met interactieve speeltoestellen. Zoals vandaag een speelpleintje met de speelboog Yalp Sona in het Donkoeverpark in Berlare. Dit is het vierde speelplein van de Jan Vertonghen Foundation, het eerste is in zijn thuisgemeente Temse. Vertonghen groeide op in deelgemeente Tielrode. 

Bewegen op muziek

"Het zijn niet zomaar voetbalveldjes," zegt Vertonghen, "het zijn interactieve pleintjes." De Yalp Sona is een speeltuig met geluid speciaal geschikt voor buiten.  "Het is een blauwe boog waarbij je op een knop drukt, er een stem of geluid uitkomt en dan kan je verschillende spelletjes spelen." De Sona speelt muziek en geeft beweegopdrachten. Boven zit in de boog een camera die ziet wat de personen op de vloer doen. 

Ik heb zelf drie kindjes, ik weet dat de verleidingen om binnen te zitten vaak groot zijn
Jan Vertonghen

Kinderen moeten kunnen spelen

De Foundation wil kinderen echt aan het spelen krijgen, zegt Vertonghen. "Ik heb zelf drie kindjes, als het mooi weer is zeg ik vaak "kom op, buiten spelen", maar ik weet dat de verleidingen om binnen te blijven vaak groot zijn, zelfs in Portugal. Dit is een soort van mix van het interactieve dat jongeren aanspreekt, en het is buiten te doen."

Luister naar Jan Vertonghen op Radio2 over het Berlaarse speelpleintje

Voordelen van de Sona

Samen spelen in de buitenlucht is het doel, maar de Sona heeft nog meer voordelen, legt Vertonghen uit. Je kan er bijvoorbeeld ook met een rolstoel in, het stimuleert de ontwikkeling en het samenspel én de muziek heeft een positief effect op kinderen met aandachtsstoornissen. "Het is zeker de bedoeling om in de toekomst nog speelpleinen bij te bouwen, niet alleen in Oost-Vlaanderen." 

Jan Vertonghen bij playground Berlare

Meest gelezen