Nicolas Maeterlinck

Ziekenwagenbedrijf Ambuce vindt te weinig vrijwilligers in Antwerpen: "Wachttijden lopen op, dit kan mensenlevens kosten"

Ambuce, een privébedrijf voor ziekenvervoer, vindt niet meer genoeg vrijwillige ambulanciers in de stad Antwerpen. Dat leidt vooral 's nachts tot problemen. Vooral in het centrum van Antwerpen kunnen sommige voertuigen 's nachts niet uitrijden omdat er te weinig personeel is. Ziekenwagens moeten daardoor van verder komen en dat maakt de wachttijden langer. "De vrijwilligersvergoedingen moeten omhoog, of we moeten meer subsidies krijgen om meer vast personeel aan te nemen", klinkt het.

Ambuce heeft overdag vaste werknemers in dienst. 's Nachts rekent het op vrijwilligers. Die zijn er sinds de coronacrisis steeds minder, merkt het bedrijf. "De vergoedingen om die diensten te doen, zijn onvoldoende om mensen te motiveren", zegt woordvoerder Tom Leenhouwers. "Vrijwilligers krijgen amper 50 euro betaald om 12 uur permanentie te doen."In de coronaperiode werd het alleen maar moeilijker omdat mensen bang zijn om zelf besmet te geraken, maar ook omdat hun werkgever niet toestaat dat ze een ziekenwagendienst doen met het gevaar om corona op te lopen."

Door het tekort aan vrijwilligers gebeurt het soms dat niet alle ziekenwagens 's nachts bemand kunnen worden. "Daardoor is er soms een langere wachttijd, omdat er een ziekenwagen van verder weg moet komen. Als je bijvoorbeeld een ziekenwagen nodig hebt op pakweg de Italiëlei en de ziekenwagen moet van het Universitair Ziekenhuis komen, dan duurt dat langer dan wanneer die van het Stuivenbergziekenhuis komt."

Mensen zijn bang om besmet te geraken, maar ook hun werkgever staat niet toe dat ze een ziekenwagendienst doen met het gevaar om corona op te lopen
Tom Leenhouwers - Ambuce

Volgens Ambuce moeten de vergoedingen voor vrijwilligers verhoogd worden. "De subsidie die we van de overheid krijgen om de diensten te verzekeren, is gewoon veel te laag. Het wordt hoog tijd om die eens te bekijken en na te gaan of er geen andere oplossingen zijn. Als we meer subsidies krijgen, dan zouden we meer vast personeel in dienst kunnen nemen, meer beroepsambulanciers, zodat we niet met vrijwilligers moeten werken."

Het probleem stelt zich vooral in de stad Antwerpen, omdat daar de werkdruk hoger is, net zoals in andere stedelijke gebieden. "Een ziekenwagen moet er toch gemiddeld nog zes keer na middernacht uitrukken, waardoor die mensen ook geen rust hebben. Dat willen ze niet meer doen, zeker niet voor een vrijwilligersvergoeding. Ook brandweerkorpsen vinden nog maar moeilijk vrijwilligers. Het beroep op zich is zeker niet onaantrekkelijk, maar het wordt wel te weinig betaald."

Meest gelezen