UHasselt ontdekt manier om ouderdomsziekten preventief op te sporen met urinestalen

Onderzoekers van UHasselt kunnen de biologische leeftijd van een persoon achterhalen door bepaalde eiwitten te analyseren uit urinestalen. Op die manier kunnen ze zien of de persoon vatbaarder is voor bepaalde ouderdomsgerelateerde ziekten. Samen met KULeuven en internationale onderzoekspartners willen ze zo ouderdomsziekten preventief opsporen en vermijden. 

"In het menselijk lichaam circuleren er eiwitten die terechtkomen in de urine. 54 van die eiwittenfragmenten kunnen gelinkt worden aan veroudering en zo kunnen we de biologische leeftijd van mensen voorspellen", legt Dries Martens, doctor aan de UHasselt uit. Die eiwitfragmenten tonen of een persoon meer kans heeft op bepaalde ouderdomsziekten. "We kunnen zien of mensen meer kans hebben op diabetes, hoge bloeddruk en andere ouderdomsgerelateerde aandoeningen." 

Op termijn gaan we ziektes kunnen voorkomen in plaats van genezen op deze manier. 

Dries Martens, doctor UHasselt

Met dit onderzoek kunnen bepaalde ziektes voorkomen worden, gelooft doctor Martens. "Wanneer mensen hun biologische leeftijd hoger ligt dan de chronologische leeftijd, kunnen we bepaalde ziektes al vaststellen voor de ziekte echt ontwikkeld is. Zo kunnen we vroegtijdig de ziektes bestrijden." De verhoogde biologische leeftijd is te wijten aan biologische en genetische factoren, maar ook aan omgevingsfactoren en de levensstijl van de persoon. 

Toekomst

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Healthy Longevity. Maar om urine als tool te gebruiken om ziektes preventief op te sporen, is nog meer onderzoek nodig. "Onze studie is nu gedaan op een grote groepspopulatie, de volgende stap is om echt op persoonlijk niveau de risico's te onderzoeken. Dat vraagt nog wat tijd. Maar ik geloof dat we op termijn kunnen voorkomen in plaats van genezen", sluit doctor Martens af. 

Meest gelezen