De overschakeling van zomeruur naar winteruur is slecht nieuws voor overstekend wild
In deze periode van het jaar worden meer dieren aangereden dan op andere momenten en daar zitten het naderen van de winter en de overschakeling naar het winteruur voor iets tussen. "Schemerdieren zijn het niet gewend dat er plots zoveel verkeer is op het moment dat zij actief zijn", klinkt het bij het Wildlife Taxi Team.
Verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant, zoals Merchtem, Zemst en Keerbergen, hebben de afgelopen tijd te maken gehad met overstekend wild dat aangereden wordt. Nadat er in Tremelo opnieuw een ree is aangereden en achtergelaten, doet Wildlife Taxi Team Midden-Kempen, dat ook actief is in grensgemeenten in Vlaams-Brabant, een oproep om extra op te letten.
"In deze periode gebeurt het vaker dat reeën en everzwijnen worden aangereden", vertelt Willy Vangeel van het Wildlife Taxi Team Midden-Kempen. "Dat heeft te maken met het naderen van de winter en de overschakeling naar het winteruur."
Verschuiving spitsuur
"Reeën en everzwijnen zijn vooral schemerdieren die actief worden als de avond begint te vallen. Met het naderen van de winter komt dat schemeruur dichter te liggen bij het spitsuur van het verkeer. Als de klok dan nog eens verzet wordt, verspringt dat ineens met een uur. De dieren zijn er niet aan gewend dat er zoveel verkeer is op het moment dat zij actief worden", legt Vangeel uit.
Wat als je overstekend wild raakt?
"In de eerste plaats moet je een aanrijding proberen te vermijden door aandachtig te rijden als het schemert. Als het toch gebeurt, ga je best kijken naar het dier. Vaak leeft het nog en kan het misschien gered worden. Bij een aanrijding kan je contact opnemen met een opvangentrum voor wilde dieren of met het Wildlife Taxi Team."
Wat je best niet doet volgens Vangeel, is het dier zélf proberen te vervoeren. "Dat is specialistenwerk, je kan dat niet zomaar in je kofferbak leggen. Een aangereden dier heeft bovendien vaak zoveel stress dat het niet de fysieke verwondingen zijn, maar de stress die het dier fataal wordt. Die stress proberen wij dus te verminderen door het dier te blinddoeken."

Ook herten en andere dieren moeten zich aanpassen aan het winteruur
Tot slot doet Vangeel een oproep voor vrijwilligers in de provincie Vlaams-Brabant. "Nu rijden wij van het Wildlife Taxi Team Midden-Kempen geregeld naar aangereden dieren in de grensgemeenten van Vlaams-Brabant, maar dan zijn wij een uur onderweg en is het dier vaak al overleden als we ter plaatse aankomen. Met meer vrijwilligers kunnen we ook een taxi team in Vlaams-Brabant oprichten."
