Adnane Haddani, Ellen Frissaer en Alejandro Chavez Saenz

Straffe getuigenissen brengen racisme “Bovenhuids”: “Niet slecht bedoelde uitspraken kunnen ook racistisch zijn”

Avansa Limburg lanceert bovenhuids.be, een website met indringende getuigenissen over racisme. Volgens de organisatie zijn mensen zich vaak niet bewust van hun - onbedoelde - racistische uitspraken. “In professionele context wil ik niet altijd geconfronteerd worden met de vraag waar ik vandaan kom. Indirect word ik zo keer op keer attent gemaakt op het feit dat ik hier niet echt thuishoor”, getuigt kunstenaar Alejandro Chavez Saenz.

“We gaan er uiteraard vanuit dat Limburgers niet racistisch zijn of zich niet altijd bewust zijn van hun - onbedoelde - racistische uitspraken”, vertelt Ellen Frissaer van Avansa Limburg. “In discussies hoor je mensen wel eens zeggen dat een uitspraak niet zo bedoeld was. Wij willen duidelijk maken dat ook goed bedoelde uitspraken pijnlijk kunnen zijn. Niet racistisch zijn is niet voldoende. Anti-racistisch zijn betekent open staan voor kritiek, pro-actief op zoek gaan naar informatie over racisme en écht luisteren naar mensen die het mikpunt zijn van de problematiek. Op de nieuwe website Bovenhuids kan je via getuigenissen in de vorm van filmpjes, muziek en podcasts bijleren over het thema en jezelf uitdagen om aan zelfonderzoek te doen.”

Niet racistisch zijn is niet voldoende. Anti-racistisch zijn betekent open staan voor kritiek en écht luisteren naar mensen die het mikpunt zijn van de problematiek.

Ellen Frissaer, projectleider Bovenhuids

De 21-jarige UCLL-student Adnane Haddani kreeg de vraag om mee te werken aan het project. “Een verzoek waar ik maar wat graag op in ging in de vorm van een podcast”, vertelt hij. “Als ik op zondagmiddag het voetbalplein betreed worden mij steevast kwetsende woorden toegeroepen. En als ik wil uitgaan, weigeren portiers mij meer dan eens de toegang, terwijl jongens met een Vlaams uiterlijk met gemak binnen geraken. Soms zijn er zelfs geen woorden nodig: in de bus zal er niet snel iemand naast mij komen zitten. Er is nog heel veel werk aan de winkel. Ik heb het gevoel dat ik mij altijd dubbel moet bewijzen, en dat anno 2021."

Voortdurend bewustzijn

Ook kunstenaar Alejandro Chavez Saenz kampt al een leven lang met dagelijks racisme. “Als artiest heb ik de neiging om de wereld rondom mij goed te observeren. In winkels kan ik bijvoorbeeld lang naar voorwerpen staren en heb ik de neiging om materialen aan te raken. Blijkbaar schrikt die houding, in combinatie met mijn uiterlijk, mensen heel erg af. Dat zorgt er voor dat ik mij elke keer als ik de publieke ruimte betreed bewust ben van mijn afkomst. Ik ben voortdurend bezig met de manier waarop ik mij gedraag. Wie de tijd neemt om naar de website Bovenhuids te surfen zal uitkomen bij een filmpje waarin ik een schrijnend verhaal vertel. Één van mijn - jammer genoeg - vele ervaringen met racisme.”

Meest gelezen