Victor Beccari

Wetenschappers onderzoeken oude schedels en ontdekken nieuwe dinosaurussoort: "Koud bot"

Een internationaal team van onderzoekers heeft de vondst van een nieuwe dinosaurussoort bekendgemaakt. Het beest liep 214 miljoen jaar geleden rond in wat nu Groenland is. De botten werden al in 1994 opgegraven. Wetenschappers dachten dat zij van een eerder ontdekte soort waren, maar dankzij nieuwe inzichten blijkt het toch om een nieuwe soort te gaan.

Als eerbetoon aan de lokale taal van de Inuit doopten de onderzoekers de nieuwe dinosaurussoort "Issi Saaneq", wat "koud bot" betekent. De herbivoor was een voorvader van de langnekkige sauropoda dinosaurussen zoals de Brachiosaurus, een van de grootste landdieren ooit. Koud bot woog een ton en kon tot 4 meter lang en 1,5 meter hoog worden. 

De soort leefde 214 miljoen jaar geleden in Groenland, dat zich toen in het noorden van het supercontinent Pangaea situeerde. Paleontologen ontdekten er de eerste resten van het beest in 1994. Het ging om twee goed bewaard gebleven schedels. Toen was het niet meteen duidelijk dat ze tot een nieuwe onbekende soort behoorden. In eerste instantie werd gedacht dat het om de schedel van een Plateosaurus ging. 

Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de paleontologen zich vergisten. Een internationale groep onderzoekers nam de schedels opnieuw onder de loep en analyseerden ze met een micro-CT-scan, waarna ze een digitaal 3D-model opstelden van de inwendige structuren en van de botten die nog in het sediment zaten.

Daaruit bleek dat de schedels een aantal kenmerken vertoonden die afwijken van alle andere sauropoda dinosaurussen. Ze hebben een andere vorm en de beenderen verschillen ook in grootte. Op basis van hun unieke eigenschappen onderscheiden de wetenschappers de Issi Saaneq van de Plateosaurus. 

Hoewel de Issi Saaneq dus erg verschilt van andere soorten, schrijven de wetenschappers in het onderzoeksverslag dat de nieuwe soort wel gelijkenissen vertoont met de soorten die eerder gevonden werden in Brazilië. De ontdekking van de Issi Sanaaq is een nieuwe stap in het onderzoek naar de evolutie van sauropoda dino’s en hoe zij zich over Pangaea hebben verspreid. De Issi Saaneq is de eerste die zo noordelijk werd ontdekt. 

De onderzoekers lieten ondertussen weten dat iedereen de schedels kan bewonderen in het natuurhistorisch museum in Denemarken zodra het onderzoek volledig is afgerond.

Meest gelezen