Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Will Smith vertelt over zijn jeugdtrauma in biografie: "Ik wou mijn vader vermoorden"

Vandaag ligt de biografie van de Amerikaanse rapper en acteur Will Smith in de rekken, getiteld "Will". Het boek bevat niet alleen zijn levensverhaal, maar ook zijn levenslessen. Smith werkte samen met Mark Manson, de auteur van het succesvolle zelfhulpboek "The subtle art of not giving a f*ck". Op die manier wil hij met zijn levensverhaal andere mensen helpen om grip te krijgen op hun eigen leven en emoties. Smith gaat in het boek onder meer dieper in op zijn eigen jeugdtrauma. 

Will Smith in een notendop

Will Smith startte zijn carrière als rapper in de jaren 80.  Hij noemde zichzelf The Fresh Prince. Eerst vormde hij een duo met DJ Jazzy Jeff, later bracht hij ook solowerk uit. Zijn grote doorbraak kwam er toen hij de titelrol kreeg in de sitcom "The Fresh Prince of Bel-Air". Hij groeide uit tot een wereldster met rollen in films als "Men in black", "I, robot", "Hitch", "Bad boys", "I am legend" en "Independence day". Ondertussen staat zijn hele gezin aan de top van de entertainmentsector. Zijn vrouw Jada Pinkett Smith speelt samen met hem in "Ali". Zijn twee zonen en dochter acteren ook. 

Gewelddadige vader

Het boek vertelt enerzijds het succesverhaal van Will Smith, maar anderzijds stelt de acteur zich ook kwetsbaar op. Hij doet zelfs enkele bekentenissen. Zo dacht hij er ooit aan om zijn vader te vermoorden. 

Smith groeide op in een middenklasse gezin in Philadelphia. Als kind was hij er op een dag getuige van hoe zijn vader zijn moeder zwaar mishandelde. "Bij alles wat ik sindsdien gedaan heb - de prijzen en eerbewijzen, de spotlights en aandacht, de personages en het lachen - waren er een subtiele reeks aan excuses tegenover mijn moeder, omdat ik die dag niet ingegrepen heb, omdat ik het toen niet voor haar opgenomen heb, omdat ik een lafaard was."

Will Smith, de bigger-than-life filmster, is voor hem grotendeels een constructie. "Die heb ik gemaakt om mezelf te beschermen, om mezelf te verbergen voor de wereld, om de lafaard te verbergen."

Ik zou hem naar beneden kunnen geduwd hebben en er heel makkelijk mee weggekomen zijn.

Later, toen Smith al een gevestigde waarde was, voelde hij nog altijd woede. Hij had gezworen dat hij zijn moeder ooit zou wreken. Toen hij zijn vader verzorgde die kanker had, kwam op een bepaald moment alles weer naar boven. 

"Op een nacht duwde ik hem in de rolstoel van de slaapkamer naar de badkamer en kwam er een donkerte in mij op. De weg tussen de twee kamers ging langs de trap. Ik pauzeerde aan de trap. Ik zou hem naar beneden kunnen geduwd hebben en er heel makkelijk mee weggekomen zijn. Ik ben immers een bekende filmster. Maar ik heb mijn hoofd geschud en heb mijn vader richting badkamer geduwd."

Hij was gewelddadig, maar hij was op elke wedstrijd en elke voorstelling. 

Will Smith heeft nooit gebroken met zijn vader. "Hij was gewelddadig, maar hij was op elke wedstrijd en elke voorstelling. Hij was een alcoholicus, maar hij was nuchter op elke première van al mijn films. Hij luisterde naar elke plaat. Hij bezocht me in de studio. Hetzelfde intense perfectionisme dat zijn familie terroriseerde, bracht elke avond van mijn leven eten op tafel."

De vader van Will Smith stierf in 2016. De lessen die hij leerde uit hun relatie waren heel belangrijk voor hem. "Er is niets in de materiële wereld dat je innerlijke rust of voldoening kan geven. Op het einde doet het er niet toe hoe erg mensen van je hielden. Het gaat erom hoe erg je van hen gehouden hebt."

"Een formule"

De Belgische rapper en acteur Saïd Boumazoughe heeft het boek al gelezen en vertelde erover in "Classic stories" op Radio 1. Net als Will Smith begon hij zijn carrière als rapper. Maar hij vond - ook net als Will Smith - dat hij daar te veel in een vakje gestopt werd. Als acteur kon hij een groter publiek bereiken. Dat lukte zeker met zijn rol in de film "Patser" van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Op dit moment zit hij in Saoedi-Arabië voor de opnames van een Hollywoodproductie.

Beluister hier het volledige gesprek met Saïd Boumazoughe op Radio 1:

Boumazoughe vindt het levensverhaal van Will Smith zeker inspirerend, maar hij noemt hem niet echt een voorbeeld. Het boek vindt hij een formule. "Het is en blijft Amerikaans", zegt hij. "Succes wordt daar heel hoog aangeschreven. Je moet daar een beetje een positieve vorm van grootheidswaanzin hebben om het te maken. Wij hier in Vlaanderen zouden dat ook meer mogen toepassen. Er is niets mis mee om te gaan voor je succes. Vaak wordt dat gezien als arrogant en egoïstisch. Ik denk dat je ook moet werken voor je dromen."

Ook de keerzijde van het succes die Will Smith laat zien, met alle onzekerheid en angst, is herkenbaar. In het geval van Boumazoughe gaat dat dan vooral over het feit dat hij tussen verschillende gemeenschappen zit. "Enerzijds doe je heel sterk voor, maar anderzijds moet je je ook heel kwetsbaar opstellen om nog altijd toegankelijk te zijn", zegt hij. Hij vindt het boek zeker een aanrader voor mensen die willen weten hoe het eraan toegaat achter de schermen in Hollywood. 

Meest gelezen