"My preciousss!": 1,6 miljard dollar voor bedrijf dat Gollum uit "Lord of the rings" op het scherm toverde

Regisseur Peter Jackson verkoopt zijn visuele effectenstudio Weta Digital aan gamingbedrijf Unity voor een duizelingwekkende 1,6 miljard dollar. Het is de bedoeling dat de technologie zijn weg vindt naar de "metaverse", de digitale wereld van de toekomst.

Gollum uit “Lord of the rings” en “The hobbit”, Neyriti en de andere blauwe Na'vi uit “Avatar” of Caesar uit “Planet of the apes”: stuk voor stuk sterke staaltjes van visuele effecten in de wereld van de fantasy- en sciencefictionfilm. Ze zijn het werk van het bedrijf Weta Digital, mede opgericht door de Nieuw-Zeelander Peter Jackson, regisseur van de succesvolle films “Lord of the rings” en “The hobbit”, de verfilming van de romans van J.R.R. Tolkien.

Weta Digital is verkocht voor 1,6 miljard dollar aan Unity, een bedrijf dat software voor games ontwikkelt. De technologie van Unity wordt onder meer toegepast in spellen als "Pokémon GO" of "Call of duty mobile".

Unity neemt zowel de tools als de 275 ingenieurs van Weta Digital over. Het zou de bedoeling zijn om de technologie ook in de "cloud" beschikbaar te stellen voor andere ontwerpers, niet enkel voor films en games, maar ook met het oog op de ontwikkeling van "real-time 3D" voor de zogenoemde "metaverse", een toekomstige digitale wereld met interactie tussen echte mensen en avatars.

Het was acteur Andy Serkis die gestalte gaf aan zowel Caesar uit "Planet of the apes" als Gollum of Sméagol uit "The hobbit" en "Lord of the rings. Waarna de visual effects-specialisten van Weta Digital met zijn bewegingen en mimiek aan de slag gingen. Bekijk hier een compilatie:

Meest gelezen