25 jaar geleden kregen "Friends"-kijkers eindelijk (de buik van) "ugly naked guy" te zien!

Hij was al meerdere keren ter sprake gekomen, maar 25 jaar geleden kregen de fans van "Friends" hem dan ook eindelijk te zien. Of een deel van "ugly naked guy" althans, toen hij door een gigantische stok van eetstokjes op zijn buik moest gepord worden om te zien of hij nog leefde, nadat Phoebe ervan overtuigd was dat ze vervloekt was en mensen in haar omgeving deed sterven. Maar "ugly naked guy" bewoog, tot euforie van de 6 vrienden, met opnieuw grappen over de zwaarlijvigheid van hun overbuur tot gevolg. Uiteindelijk zou de "lelijke naakte man" slechts in 2 afleveringen deels te zien zijn. Maar door de regelmatig terugkerende afschuw van de vrienden bij het zien van zoveel naakt vlees groeide hij wel uit tot "'s werelds bekendste anonieme buurman".

In "The One With The Giant Poking Device", uitgezonden op 14 november 1996, kreeg de wereld dus een glimp van de obese overbuur, wiens eigen ‘poking device’, wanneer hij zich in de richting van de vrienden draait, door Joey onmiddellijk geridiculiseerd wordt. "Ugly naked guy" bood aan Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe en Joey alvast de ideale gelegenheid om vaak harteloze grapjes te maken, die er bij de kijkers nochtans als zoete koek ingingen. Daarom deze 8 weetjes om en rond "ugly naked guy" doorheen de "Friends"-geschiedenis:

1. "Ugly naked guy" is niet altijd een 'dikke lelijkerd' geweest: ooit was hij een "cute naked guy". Dat beweerde Phoebe althans in een van de flashback-afleveringen: "Dat is toch zo jammer. Die lieve naakte kerel wordt almaar dikker." De reden waarom hij plots meer kilo’s ging meedragen, bleef wel onduidelijk.

 2. Hij speelde de cello ("Wees blij dat hij geen kleiner muziekinstrument bespeelt", aldus Rachel), hij had een kat waarop hij ooit per ongeluk ging zitten en wat bij Joey de reactie uitlokte van: "Dat arme dier zag die gigantische billen nooit aankomen", en hij versierde zijn kerstboom met "gigantische ballen", een verwijzing die Ross dan weer verkeerd interpreteerde. Om alsnog in goede gezondheid te blijven gebruikte hij een 'thighmaster', een lusvormig toestel om tussen de knieën te plaatsen en daarna samen te drukken. Slapen deed hij in een hangmat onder zijn raam, naakt natuurlijk.

3. Hij had ook een vriendinnetje, een "ugly naked gal". Phoebe merkt haar op tijdens een Thanksgiving-etentje, wanneer hij een kalkoen uit de oven haalt ("He’s not alone!"). De overige 5 vrienden stormen vervolgens naar het raam, met een gezamenlijk lieflijke "ooh" tot gevolg. "Ugly naked guy" waagt zich daarna zelfs aan een dansje met zijn liefje. Phoebe reageert daarna met volgende aandoenlijke en warme woorden: "Toch leuk dat hij iemand heeft."

4. De rol van "ugly naked guy" werd vertolkt door Jon Haugen, althans zo maakte de man zelf bekend na een lange zoektocht door een journalist van nieuwswebsite Huffington Post midden 2016. "Er was maar één Ugly Naked Guy, en dat was ik", aldus Haugen, terwijl het castingbureau dat instond voor “Friends” daarvan nochtans geen officiële bevestiging kon geven. In ieder geval herinnerde hij zich de opnames voor "The One With The Giant Poking Device" nog levendig: "Het moeilijkste was dat ik mijn adem moest inhouden. De scène werd gefilmd rond 2 uur ‘s morgens en ik was echt moe na een hele dag repeteren. Maar het was de laatste scène en die moest perfect zijn." Entertainmentwebsite Cheat Sheet concludeerde in februari 2020 dat "er eigenlijk geen enkel bewijs is dat Haugen de "ugly naked guy" is en dat we enkel zijn woord hebben dat hij het wél is".

5. Haugen liet aan Huffington Post ook weten dat de naaktscène die hij met Ross had, toen die laatste alles in de strijd gooide om diens appartement over te nemen, met boxershorts opgenomen werd. "Toch voelde ik me best wel verlegen, omdat er toch een publiek van 500 man toekijkt, en met de cameraploegen naast jou. Maar na 2 minuten vielen de zenuwen van me af", aldus Haugen. De scène werd alvast onvergetelijk dankzij Rachels verbaasde reactie: "Mijn God, maar dat is onze vriend, dat is "ugly naked Ross"!"

6. De online filmdatabase IMDb ging er jarenlang van uit dat Michael Hagerty de rol van "ugly naked guy" op zich genomen had, maar die bleek zijn aanwezigheid in "Friends" beperkt te hebben tot de rol van Mr Treeger, de syndicus van het appartementsgebouw. Hagerty had ook gastrolletjes in onder meer "Married with children", "Ally McBeal" en "ER". "We hebben ons van acteur vergist", moest IMDb uiteindelijk toegeven. Het overzicht van rollen door Jon Haugen wordt door IMDb intussen erg kort gehouden en blijft beperkt tot "Friends". Al zou hij, naar eigen zeggen, ook te zien zijn geweest in onder meer "Desperate housewives" en de sitcom "My name is Earl".

7. "Ugly naked guy" duikt de afgelopen jaren vooral op in nieuwsartikels met grappen in "Friends" die momenteel nauwelijks houdbaar zouden zijn. Lachen met zwaarlijvigheid op een weinig subtiele manier - Phoebe spreekt in haar enthousiasme zelfs een keer over een "fat bastard" - wordt in deze tijden van 'leren accepteren zoals je bent' al snel als pestgedrag omschreven. "Vroeger kon je er misschien nog om lachen, met iemand die dik en lelijk was, maar tegenwoordig ben je dan vooringenomen, ben je gemeen en heeft het zelfs iets griezeligs. Iemand belachelijk maken omdat ie dik is, die vlieger gaat niet meer op. Om nog te zwijgen van de manier waarop de 6 vrienden naar het raam suizen enkel en alleen om hem bezig te zien. Dat is ronduit vreemd", concludeerde entertainmentwebsite Screenrant in maart 2020.

8. Tijdens de reünie-aflevering van "Friends" eerder dit jaar mochten oude bekenden als de luidlachse Janice, Monica’s (ex-)vriend Richard en barman Gunther opdraven, maar voor anderen, zoals Phoebes vriend/echtgenoot Mike, de zoon van Ross, Ben, en "ugly naked guy" was er geen plaats. "Omdat we niet iedereen konden uitnodigen in het ruim anderhalf uur dat we ter beschikking hadden", aldus de verantwoordelijke van de reünie-aflevering. Nochtans had Haugen tijdens de opnames in de jaren 90 "de tijd van zijn leven", hoe beperkt die opnames ook waren…

Meest gelezen