Online aanmeldingssysteem voor middelbare scholen na een jaar afgevoerd in Aalst: "Nog liever kamperen" 

Het centrale aanmeldingssysteem voor middelbare scholen in Aalst wordt na een jaar opnieuw afgeschaft. Het systeem moest ondermeer voorkomen dat mensen fysiek moesten aanschuiven of kamperen voor een plaats voor hun zoon of dochter. Door het afschaffen zal het kamperen onvermijdelijk terugkeren. "Maar nog liever kamperen dan een computer die voor ons kind beslist waar het naar school gaat", zo reageren veel ouders.

Naar het voorbeeld van andere steden, zoals Gent, opende Aalst vorig jaar een centraal online aanmeldingsregister voor de leerlingen die de overstap maken van de basisschool naar het middelbaar. Het grote voordeel van dat nieuwe systeem is dat mensen niet meer fysiek in rijen moesten aanschuiven en er geen hectische kampeertoestanden meer ontstonden. Maar het systeem bepaalde uiteindelijk waar je je kind kon inschrijven. En dat zorgde voor klachten van ouders: zij willen niet dat een computer beslist waar hun kind naar school gaat. 

Ouders willen niet afhankelijk zijn van een toevalsnummer

Directrice Ann Heymans

Bewust kiezen

En dan is het oude, chronologische inschrijvingssysteem toch beter, zegt coördinerend directeur Ann Heymans: "Het nieuwe systeem was er onder andere om de sociale mix te bevorderen, maar we merken dat dat niet zoveel verschil uitmaakt." Ook omdat er veel klachten kwamen van ouders. "Ze willen de schoolkeuze zelf in de hand hebben en niet afhankelijk zijn van een toevalsnummer," legt Heymans uit. "Vanuit het katholiek onderwijs begrijpen we dat en willen we ook dat de ouders en kinderen bewust kiezen voor een school."

Een terugkeer naar het oude systeem betekent ook een terugkeer naar het kamperen. "Niemand kijkt daar naar uit," geeft de directrice toe, "maar we zullen er alles aan doen om dat zo vlot en comfortabel mogelijk te laten verlopen. We denken nog na hoe we dat gaan aanpakken." 

Als ze echt een plaatsje willen in de Steinerschool, hebben ze het ervoor over om te kamperen

Tim De Backer, directeur middelbare Steinerschool Aalst

Ook bij de middelbare Steinerschool in Aalst zijn ze niet rouwig om de terugkeer naar het klassieke inschrijvingssysteem.  Want bij sommigen liep het niet zoals verwacht met het digitale systeem. Directeur Tim De Backer: "Wij hebben 28 plaatsen in het eerste jaar. Maar voor 2 kinderen, die al van in de kleuterklas bij ons zaten en de lagere school doorliepen, was er geen plaats. Dat was een negatief gevolg van het digitale systeem." De school is dus blij. "Het centrale aanmeldingssysteem was een soort loterij. Nu gaan de mensen opnieuw zelf dingen in handen kunnen nemen en vat hebben op de zaak. Als ze een plaatsje willen, zullen ze het kamperen ervoor over hebben," besluit De Backer.

Voor de stedelijke scholen in Aalst verandert er niks, zij werkten sowieso nog met het oude systeem.

Meest gelezen