Werkgevers en vakbonden: "Zo veel mogelijk telewerken tot het einde van het jaar" 

Telewerk is wettelijk enkel aanbevolen en niet verplicht, maar de groep van Tien - het overlegorgaan voor werkgevers en werknemers -  roept wel op om waar mogelijk voor telewerk te kiezen.

Door de stijgende coronacijfers is telewerk opnieuw sterk aanbevolen door de verschillende regeringen van ons land. Vakbonden en werkgevers zaten vandaag samen met de bevoegde federale ministers om te bespreken hoe ze dat telewerk concreet kunnen invullen.

We willen geen maatregelen nemen die de economie gaan hinderen

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo

De werkgevers waren geen voorstander van verplicht telewerk maar scharen zich wel mee achter de oproep om waar mogelijk van thuis uit te werken. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo: "We willen geen maatregelen nemen die de economie gaan hinderen, daarom bevelen we telewerk aan voor alle functies die kunnen telewerken en waarbij de continuïteit van de bedrijfsvoering niet wordt gehinderd."

Op die manier kunnen contacten beperkt blijven, zowel op het werk als op het openbaar vervoer van en naar het werk. Zo kan het virus minder gemakkelijk circuleren. 

Wanneer telewerk niet mogelijk is, vragen de sociale partners om de afstandsregels maximaal te respecteren en anders een mondmasker op te zetten. Daarnaast blijven handen wassen en ventileren belangrijke regels. Van Assche: "We kennen deze maatregelen al anderhalf jaar, maar stilaan lijken we vergeten om ze nog toe te passen."

Deze aanbevelingen gelden al zeker tot het einde van het jaar.

Moeilijke boodschap

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft begrip voor de moeilijke boodschap die werkgevers moet brengen aan hun personeel: "Het is heel vervelend dat je na zo veel maanden weer de vraag moet stellen om te telewerken. Dat is een teleurstelling want we hadden met de enorme vaccinatie gehoopt het virus klein te krijgen. Maar de variant die nu rondgaat, is te besmettelijk en maakt dat de zorgsector weer boven z'n pijngrens zit. We moeten niet panikeren, maar wel maatregelen nemen en het aantal contacten verminderen."

Meest gelezen