Het personeel van het Vrijbroekpark in Mechelen met zijn Green Flag

Acht Antwerpse parken krijgen Green Flag Award: internationale erkenning voor inspanning voor biodiversiteit

Acht Antwerpse parken hebben een Green Flag Award gekregen. Die werden allemaal uitgereikt in het Vrijbroekpark in Mechelen. De award is een jaarlijkse internationale erkenning voor groendomeinen die duurzaam werken rond biodiversiteit. Er zijn nog maar 18 Green Flags in de hele wereld. Alle Belgische parken met zo'n Green Flag liggen in de provincie Antwerpen. 

De Green Flag Awards worden elk jaar opnieuw uitgereikt. De parken die er vandaag één kregen, zijn het Vrijbroekpark in Mechelen, het Vrieselhof in Ranst, de Kesselse Heide in Nijlen, het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne, De Averegten in Heist-op-den-Berg, het Prinsenpark in Retie, Park Vordenstein in Schoten en het Nachtegalenpark in Antwerpen. 

Voor het Vrijbroekpark is het de eerste keer dat het de Green Flag in ontvangst mag nemen. "Het is een erkenning dat we werken aan diversiteit en goed beheer", zegt parkdirecteur Lieve Stoops, "maar daarnaast ook aan participatie. We laten bezoekers mee beslissen en ook meewerken in het park. Zo hebben we een vrijwilligerswerking die ook zijn steentje bijdraagt aan het park."

We laten bezoekers ook mee beslissen en meewerken in het park

Lieve Stoops - directeur Vrijbroekpark Mechelen

"Bezoekers spreken ons geregeld aan over zaken in het park, maar soms doen we ook enquêtes of workshops", gaat Stoops voort. "Zo willen we nu wat veranderen aan de hondenweide. Soms krijgen we echt goede ideeën en daar willen we dus ook meer op inzetten."

Er is dan ook voor iedereen wel wat te vinden in het park, vindt domeinwachter Daan Tielemans. Hij leidt scholen rond, ontvangt bezoekers en houdt toezicht. "Het park is heel divers. We hebben heel wat te bieden op vlak van natuur, sport, cultuur, plantencollecties en historiek."

Parken kunnen zelf een aanvraag doen, om een Green Flag te verdienen. Een jury komt langs om na te gaan of ze aan alle criteria voldoen. "Ja, ik ben er wel fier op", besluit Tielemans. "Ik werk hier enorm graag."

Beluister hier het gesprek met domeinwachter Daan Tielemans:

Meest gelezen