Antwerps Zorgcentrum na Seksueel Geweld opent de deuren: "Warme zorg voor slachtoffers onder één dak"

In Edegem opent vandaag het vierde Zorgcentrum na Seksueel Geweld. In Brussel, Gent en Luik bestaat dat al. "We vangen slachtoffers op in een warme omgeving. Alle zorg en ook de aangifte bij de politie vinden plaats onder één dak", vertelt dokter Ilse Kint op Radio 2 Antwerpen.

Vandaag opent in Edegem, naast het UZA, het vierde Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) in ons land.  "Iedereen die slachtoffer is geweest van seksueel geweld kan bij ons terecht. Onze deuren staan 24 op 7 open. Politiediensten zullen ook naar ons doorverwijzen", zegt dokter Ilse Kint, medisch coördinator van het nieuwe ZSG. "De bedoeling is vooral om slachtoffers opnieuw controle te geven over de situatie. Daarom zitten we niet in een klinisch ziekenhuis maar in een warmere omgeving. Ons ZSG is gevestigd in het zorghotel Drie Eiken in Edegem."

Warme zorg onder één dak

Op termijn krijgt elke regio in ons land een zorgcentrum na seksueel geweld. Na Gent, Brussel en Luik is Antwerpen aan de beurt. "We bieden alle hulp en ondersteuning onder één dak en dat is een echte meerwaarde", zegt Kint in 'Start Je Dag'.  "We kunnen forensische staalnames doen, psychologische hulp bieden en de politie komt ook hier langs voor het verhoor. Vroeger moesten slachtoffers vaak van de ene dienst naar de andere hollen. En dat na een zware gebeurtenis". 

De arts benadrukt dat slachtoffers ook kunnen langskomen zonder naar de politie te stappen. "Al zullen we hen steeds adviseren om feiten wel aan te geven." Het Antwerpse ZSG schat in dat het tijdens zijn eerste jaar 1.000 slachtoffers van seksueel geweld kan helpen.

In het zorgcentrum kunnen slachtoffers van seksueel geweld de klok rond terecht

Videospeler inladen...
Dokter Ilse Kint in het ZSG, beeld Frank Toussaint.

Meest gelezen