AFP or licensors

"Heilige graal voor tech-verzamelaars" onder de hamer: Apple 1-computer uit 1976 verkocht in VS voor 345.000 euro

Een originele Apple 1-computer uit 1976 werd dinsdag op een veiling in de Amerikaanse staat Californië verkocht voor 400.000 dollar (345.000 euro), melden Amerikaanse media. Het nog steeds functionerende model is één van de slechts 200 geproduceerde exemplaren en werd 45 jaar geleden met de hand gebouwd door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak. De computer bracht aanzienlijk minder op dan verwacht, want het veilinghuis rekende op een bedrag van 600.000 dollar.

De zeldzame computer is omhuld met een houtsoort van een boom die alleen in Hawaï voorkomt. Het is één van de slechts 200 geproduceerde exemplaren en werd vroeger als bouwpakket verkocht. 

"Slechts twee mensen waren de afgelopen 45 jaar in het bezit van de computer: een universiteitsprofessor, die het daarna doorverkocht aan zijn student voor 650 dollar", vertelt het John Moran Veilingshuis in Californië aan BBC. 

AFP or licensors

Volgens Corey Cohen, Apple 1-expert, is dit de heilige graal voor verzamelaars van vintage elektronica en computertechnologie. "Bij de computer zaten ook de gebruikershandleiding en Apple-software op twee casettebandjes", vertelt hij aan de Los Angeles Times. "Dat maakt het echt spannend voor veel mensen."

"De Apple 1 werkte gegarandeerd", vertelt Cohen. "Daarvoor waren er wel andere computers, maar dat waren bouwpakketten die lang niet altijd bleken te werken."

De Apple 1 werkte gegarandeerd, vroeger waren er andere bouwpakketten die niet altijd werkten

Corey Cohen, Apple 1-expert

Het veilinghuis rekende initieel op een bedrag van 600.000 dollar, schrijven Amerikaanse media. De computer werd uiteindelijk verkocht voor 400.000 dollar, en bracht dus minder op dan verwacht. 

AFP or licensors

Apple opgericht in garage

Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne richtten Apple op 1 april 1976 op in de garage van Jobs' ouders in Californië. Om de productie van de Apple 1 te kunnen financieren, verkocht Jobs zijn Volkswagen-busje, en Wozniak verkocht zijn HP-65 rekenmachine voor 500 dollar. 

Garage van Steve Jobs' ouders in Californië
AP2011

In 1976 werden de Apple 1-computers verkocht voor 666,66 dollar, naar verluidt omdat Steve Wozniak hield van herhalende getallen. 

Het geveilde apparaat bracht niet het meeste op van alle verkochte Apple 1-computers: die titel gaat naar een andere werkende versie die in 2014 verkocht werd op een veiling in New York voor 905.000 dollar (783.000 euro). Er bestaan in heel de wereld nog maar ongeveer 20 werkende Apple 1-computers. Het model was het eerste Apple-product dat in winkels werd verkocht.

AFP or licensors

Meest gelezen