Radio 2

Bibliotheken uit regio Dendermonde-Wetteren-Zele leggen collectie samen: "Je kan elkaars boeken uitlenen"

De bibliotheken van 9 gemeenten uit de regio Dendermonde-Wetteren-Zele leggen vanaf volgende week hun collectie boeken samen. Bezoekers kunnen zo in hun eigen bibliotheek boeken uitlenen van een bibliotheek uit een andere gemeente in de regio. "Met een camionette brengen we de boeken van de ene bib naar de andere", zegt coördinator Tom Van de Velde.

Vanaf volgende week komt er een soort megabibliotheek in de regio Dendermonde-Wetteren-Zele. Het gaat om een samenwerking tussen de bibliotheken van de regio Dijk92, en daarin zitten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. Ze leggen hun collecties boeken en games samen, meer dan 700.000 items in totaal. 

Pendelen met camionette

Tot nu toe werkten de bibliotheken uit de regio regio al samen bij bepaalde projecten zoals de jeugdboekenweek of digitale projecten. Maar nu gaan ze nog een stap verder. "Je kan nu grasduinen in de boeken en games van bibliotheken van andere gemeenten", klinkt het bij coördinator Tom Van de Velde. Voortaan kan een lezer uit Wetteren een boek uitlenen in Hamme, het terugbrengen in Lebbeke en z'n boete betalen in Dendermonde. 

Alle boeken worden na uitlening telkens terug naar de oorspronkelijke bib gebracht. "Dat vraagt heel wat organisatie", zegt Van de Velde. "Er zijn  vrijwilligers die 2 dagen per week bezig zijn om die materialen van de ene bib naar de andere te brengen. Daarvoor hebben we een soort van hybride camionette aangekocht. Zo kunnen we feilloos, en met zo min mogelijk impact op het milieu, onze boeken transporteren."

Meest gelezen