telefooncel Londen
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De iconische Britse rode telefooncel verdwijnt niet helemaal

De iconische Britse rode telefooncellen mogen niet helemaal verdwijnen. Dat is althans het advies van de telecomwaakhond Ofcom. Die zegt dat zo'n 5.000 van de 21.000 nog bestaande telefoonhokjes nodig zijn voor noodoproepen bijvoorbeeld. 

Duizenden telefooncellen in het Verenigd Koninkrijk moeten blijven staan. De Britse telecomwaakhond Ofcom ziet een meerwaarde in de beroemde rode hokjes, ondanks het feit dat al 96 procent van de Britten een gsm bezit. Op een kleine twintig jaar tijd is het aantal oproepen vanuit telefooncellen teruggelopen van 800 naar 7 miljoen belminuten.  

Van telecomwaakhond Ofcom moet een telefooncel blijven staan als ze voldoet aan 4 voorwaarden: op de locatie is er geen mobiele ontvangst van alle vier grote mobiele netwerken, er vinden veel ongelukken of zelfdodingen plaats, er is minstens 1 keer per week per jaar gebeld of er spelen nog andere omstandigheden. Op basis van die criteria zouden er van Ofcom 5.000 telefoonhokjes moeten overblijven.  

Als een van de weinige oproepen er een is van een kind in nood, een slachtoffer van een ongeval of iemand met zelfmoordneigingen, dan kan die telefooncel een levenslijn betekenen

Selina Chadha, Ofcom

Tussen mei 2019 en 2020 zijn de hulpdiensten bijna 150.000 opgebeld vanuit een telefooncel. Ook de hulplijnen zoals de kindertelefoon kregen enkele duizenden oproepen. Naast die noodfunctie kan de rode telefooncel ook nog nieuwe toepassingen krijgen, zegt Ofcom nog, bijvoorbeeld als hotspot voor gratis wifi of als oplaadpunt voor gsm's. Nu al zijn heel wat cellen omgebouwd tot kiosk, voor boeken of defibrillatoren. 

Meest gelezen