Bij de brand gisteren in een varkensbedrijf in Kasterlee kwamen heel wat varkens om het leven.
Radio 2

Dode varkens in Kasterlee zijn bedolven onder asbest na brand: "Niemand wil de karkassen opruimen" 

Na een zware brand in een varkensbedrijf in Kasterlee liggen er nog heel wat dode varkens onder het puin. Normaal worden de dieren opgehaald door een gespecialiseerde firma, maar de karkassen geraakten vermengd met asbest van het ingestorte dak. "We zoeken samen met OVAM een oplossing om gezondheids- en hygiëneproblemen te vermijden", zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V).

In Kasterlee liggen nog steeds honderden dode varkens in de uitgebrande stallen aan de Lage Rielen. De karkassen kunnen voorlopig niet opgehaald worden omdat ze vermengd zijn met asbest. Dat is vrijgekomen nadat ook het dak van de stal instortte tijdens de brand.

"In normale omstandigheden worden de dode dieren afgevoerd door de gespecialiseerde firma Rendac. Maar in dit geval zijn het afval van het gebouw en de verbrande dieren vermengd.  Bovendien is er asbest aangetroffen. Het probleem is dat er niet meteen een firma klaarstaat om de dode varkens samen met het asbestpuin te verwijderen", zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V) op Radio 2 Antwerpen.

De burgemeester maakt zich intussen wel zorgen omdat de dode varkens nog steeds in de stallen liggen. "Ik hoop dat we snel een firma vinden, anders riskeren we een gezondheids- en hygiëneprobleem. We zijn volop op zoek om het niet zover te laten komen", zegt Kennes. Intussen heeft de gemeente de hulp ingeschakeld van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Meest gelezen