Druk op vaccinatiecentra in Limburg neemt toe: "Mensen willen à la minute eerste vaccinatie en dankbaarheid is ver zoek"

Nu we voor veel activiteiten een coronapas nodig hebben, voelen de vaccinatiecentra de druk weer toenemen.  Onder meer het vaccinatiecentrum Maasland wordt overstelpt door telefoons van mensen die zo snel mogelijk hun eerste prik willen. Maar intussen krijgen sommige mensen ook al een derde prik en bereiden de vaccinatiecentra zich voor op een mogelijke extra prik voor wie Johnson & Johnson of AstraZeneca kreeg.

"Mensen hebben geen geduld meer", vertelt Maarten Mulkers van het vaccinatiecentrum in Peer. "Ze eisen onmiddellijk een vaccin. Ze zien het blijkbaar als een recht om meteen gevaccineerd te worden maar dat kunnen we natuurlijk niet waarmaken in onze vaccinatiecentra.  Het respect naar onze organisatie is intussen ver zoek terwijl er dat eerder wel was. Ik vind het echt heel erg voor onze medewerkers die al die geïrriteerde of boze telefoons moeten beantwoorden", besluit Mulkers. 

We willen zo snel mogelijk van de overheid weten wat het plan is zodat we ons kunnen organiseren voor de volgende maanden

Kaat Iven, eerstelijnszone Kemp en Duin

"Het zou goed zijn als we ook wat perspectief krijgen over wat er de volgende maanden te gebeuren staat", vult Kaat Iven van eerstelijnszone Kemp en Duin aan. "Want het is zeker niet ideaal als we pas de laatste weken van december plannen moeten maken voor de volgende drie maanden.  Voorlopig verder blijven vaccineren in de vaccinatiecentra, dat gaat wel allemaal gaan, daar ben ik van overtuigd. Maar het is belangrijk dat de overheid ons lang genoeg op voorhand daarover info geeft zodat we ons kunnen organiseren en goed kunnen plannen."

Perta Mafezzoni is vrijwilligster in het vaccinatiecentrum van Bilzen en was intussen al even 'werkloos'. Maar gisteren moest ze voor het eerst sinds lang opnieuw aan de slag. "Dat had ik niet zien aankomen toen ik me in het voorjaar opgaf als vrijwilliger",  geeft ze toe. "Maar ik doe het nog met zeer veel goesting. Je merkt wel dat het drukker en drukker wordt." 

Dat beaamt ook Roger Custers, vrijwillige EHBO-steward in de wachtzaal van het vaccinatiecentrum in Peer. "Heel wat mensen willen hun derde prik, dus het is nu heel druk. Je merkt ook dat mensen die nu tóch hun eerste prik willen, met een andere ingesteldheid binnenwandelen dan mensen die eerder zijn gevaccineerd. Toen was het merendeel dankbaar, nu zijn sommigen boos of gefrustreerd omdat ze het gevoel hebben dat ze verplicht worden."

Vaccinatiecentra kunnen niet eindeloos blijven bestaan

"We zijn momenteel aan het uittesten hoe we het vaccinatiegebeuren kunnen integreren in de reguliere zorg", gaat Iven verder. "Niet alleen hier in Limburg zijn er testen maar ook in de rest van Vlaanderen wordt bekeken wanneer en hoe we de overstap kunnen maken.  Want veronderstel dat het vaccinatiegebeuren voor corona volgend jaar opnieuw wordt uitgerold, we kunnen het in de vaccinatiecentra niet eindeloos blijven rekken. Dit is gewoon niet jarenlang vol te houden", besluit Iven. 

Meest gelezen