Iedereen krijgt op termijn een herhalingsprik, voor wie vaccin van Johnson & Johnson kreeg is dat al midden december

De ministers van Volksgezondheid hebben principieel beslist dat iedereen op termijn een herhalingsprik zal krijgen. Wie het vaccin van Johnson & Johnson kreeg zal midden december al opnieuw ingeënt kunnen worden. De Hoge Gezondheidsraad gaf gisteren het advies om een boosterprik te geven aan wie ingeënt werd met Johnson & Johnson. De ministers zijn dat advies gevolgd en gaan al een stap verder met de principiële beslissing om volgend jaar iedereen een herhalingsprik te geven. 

"Het is belangrijk dat we de beslissing genomen hebben dat we voor de totale bevolking voor een extra prik moeten gaan. Hoe we dat nu precies gaan doen en wanneer we dat gaan doen, hebben we gevraagd aan de experten van de Hoge Gezondheidsraad", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Het is de bedoeling om eind november met een operationeel plan te komen. 

"In dat plan moet staan hoe we dat gaan organiseren, wie er eerst aan bod komt en welke tijdsintervallen we gaan hanteren." Beke wijst erop dat er nu al volop herhalingsvaccins gezet worden, zoals bij de 65-plussers en het zorgpersoneel. "Al 400.000 mensen in Vlaanderen hebben een derde prik gehad."

"We moeten ons voorbereiden om iedereen in 2022 een extra prik te geven", zegt Beke. "Professor Pierre Van Damme heeft gezegd dat we dit moeten zien als een vervollediging van ons vaccinatieschema en dat is ook juist. Het virus is niet weg. Het is nog altijd aanwezig en besmettelijker. Vaccinaties helpen daartegen. Mochten we vandaag geen vaccins hebben, dan zouden we in een totaal uitzichtloze situatie gezeten hebben. Maar twee vaccins is niet voldoende, vandaar dat die derde prik zo belangrijk is."

Bekijk hier het gesprek met minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V):

Videospeler inladen...

Ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt het belangrijk dat de volledige bevolking zo goed mogelijk beschermd wordt. Dat er nu al een principiële beslissing genomen is, heeft vooral organisatorische redenen. "We denken dat het in de sterren geschreven staat dat we een extra vaccinatieronde gaan moeten organiseren en we willen dat dat goed gebeurt. Op 27 november komen we weer samen met de ministers, maar dan moeten er wetenschappelijke adviezen liggen."

Boostervaccin voor mensen die Johnson & Johnson kregen

De volgende stap is nu om de mensen die het vaccin van Johnson & Johnson gekregen hebben een opvolgprik te geven. Daarvoor zouden begin december de eerste uitnodigingen de deur uitgaan. Volgens de experts van de Hoge Gezondheidsraad neemt de bescherming van die ene dosis van het Janssen-vaccin snel af en biedt die na verloop van tijd niet meer voldoende bescherming tegen het coronavirus. Een extra (tweede) prik of boostervaccin is aangewezen.

Het gaat in totaal om 400.000 Belgen die gevaccineerd zijn met het vaccin van Johnson & Johnson. Het grootste deel van die prikken (360.000) is gezet bij de leeftijdsgroep 40 tot 65 jaar, en bij moeilijk bereikbare groepen zoals daklozen en drugsverslaafden. De herhalingsprik zou gebeuren met een Pfizer- of Moderna-vaccin. Volgens experts is dat ook perfect veilig en doeltreffend. 

Vaccinatiecentra krijgen bijkomende opdracht

Intussen neemt de druk op de vaccinatiecentra serieus toe. Mensen komen voor een derde prik, maar anderen evengoed voor hun eerste prik. En nu komt er dus de boosterprik voor de Johnson & Johnson-gevaccineerden. Later volgt dan nog een herhalingsprik voor iedereen. 

"We moeten ons voorbereiden op het langer openblijven van onze vaccinatiecentra", zegt Beke. Ze zullen dus zeker niet sluiten in december. 

De extra prik heeft voorlopig geen gevolgen voor het Covid Safe Ticket of de coronapas. 

Bescherming van Johnson & Johnson-vaccin neemt af

"Dit is belangrijk nieuws", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. "We volgen hiermee de tendens die al in andere landen is ingezet. Er is nog niet zoveel wetenschappelijk bewijs dat die derde prik een groot verschil uitmaakt. Maar er is beslist: baat het niet dan schaadt het niet, dus we zetten die gewoon nu."

Voor het vaccin van Johnson & Johnson ligt dat anders. Uit een grote wetenschappelijke studie blijkt dat daar wel een probleem is. "Na zes maanden zie je dat de bescherming van Johnson & Johnson op 13 procent ligt op vlak van besmettingen en doorbraakinfecties. Voor bescherming tegen overlijden zit het Janssen-vaccin nog altijd op 73 procent", legt onze wetenschapsjournalist Koen Wauters uit. 73 procent is goed, maar minder dan bij het Pfizer- en Moderna-vaccin.  

Volgens Wauters moet iedereen op dit moment voorzichtig zijn, want we zitten in een vierde golf. "Maar mensen die Johnson & Johnson hebben gekregen, misschien nog iets meer."

Deze beslissing roept heel wat vragen op. In deze video beantwoordt Koen Wauters de belangrijkste:

Videospeler inladen...

Meest gelezen