Radio 2

Gents bedrijf kan zonne-energie transporteren met behulp van 4.000 zonnepanelen

Het Gentse chemiebedrijf Christeyns gebruikt als een van de eerste bedrijven in Vlaanderen een speciale kabel om zonne-energie te transporteren. Het bedrijf heeft bijna 4.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van zijn magazijnen. Via de kabel wordt de zonne-energie naar de productie-afdeling aan de overkant van de straat geleid. Want die verbruikt het meeste energie.

In de brug boven de Afrikalaan in Gent zit wel een zeer speciale kabel. Het chemiebedrijf Christeyns dat langs beide kanten van de straat zit, transporteert z'n zonne-energie van de ene kant van de straat naar de andere. De zonne-energie komt van het dak boven het distributiecentrum waar bijna 4.000 zonnepanelen op liggen en omvat zo'n 20 procent van wat het bedrijf verbruikt.

Maar zonne-energie in een ander gebouw gebruiken, dan waar het geproduceerd wordt, is niet zo simpel, zegt manager Jef Wittouck. "Aan de ene kant hebben we het distributiecentrum met een groot plat dak. Daar branden eigenlijk alleen lichten, dus dat heeft een enorm laag verbruik. Aan de andere kant hebben we de productie-afdeling, waar het verbruik veel hoger ligt. In België was het eigenlijk onmogelijk om vergunningen te krijgen om energie te verplaatsen over een weg heen. We hadden het voordeel dat we de verbinding via de goederenbrug kunnen maken die beide gebouwen met elkaar in contact legt. Zo hebben we "de monopoly" toch kunnen doorbreken."

We leveren onze restwarmte aan die woonwijk: zo hebben de appartementen verwarming en warm water
Jef Wittouck, manager Christeyns

Nauwe samenwerking met woonwijk

Het bedrijf bevindt zich in wat vroeger een havengebied was, het heeft zelfs nog steeds een havennummer. Door de nabijheid van het centrum worden er steeds meer woningen gebouwd. Daar anticipeert het bedrijf ook op. "We hebben een samenwerking met de nieuwe woonwijk hier. We leveren onze restwarmte aan die woonwijk: zo hebben de appartementen verwarming en warm water. Daarnaast nemen wij ook het voorgezuiverde afvalwater terug op. Na bijkomende zuivering gebruiken wij dat water als proceswater. We streven ernaar om genoeg te hebben met dit water. Dat is een doel voor in de nabije toekomst."

Meest gelezen