Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Google moet Europese miljardenboete voor concurrentievervalsing toch betalen

Het multimediabedrijf Google moet een boete van 2,42 miljard euro betalen omdat het zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel gaf. De Europese Commissie had die boete al in 2017 opgelegd, maar Google ging toen in beroep. Dat beroep is vandaag verworpen door het Europees Gerecht.

Vliegtuigtickets, een nieuwe stereo-installatie of een paar sneakers: als je een aankoop plant, kan je online de prijzen vergelijken. Dat kan je door, bijvoorbeeld, een snelle zoekopdracht in te voeren in Google. Bovenaan de zoekresultaten krijg je dan een overzicht van verschillende online winkels die dat product aanbieden. 

Alleen: Google heeft zelf ook een eigen webwinkel, Google Shopping. En daar draait deze veroordeling om. Jarenlang plaatste Google de resultaten van zijn eigen dienst Google Shopping bovenaan de zoekresultaten. In Duitsland deed het dat al sinds 2008, in België begon het daar vijf jaar later mee. Concurrentievervalsing, vond de concurrentiewaakhond van de Europese Commissie. De Commissie argumenteerde dat Google zijn dominante positie als zoekmachine misbruikte door concurrerende webwinkels minder prominent weer te geven. Daarom legde het Google, en het moederbedrijf Alphabet, in 2017 een boete van 2,42 miljard euro op. 

Google besloot in beroep te gaan, maar dat beroep is vandaag verworpen door het Gerecht van de Europese Unie. Het oordeelt dat Google de boete moet betalen.

Of het ook zover komt, valt nog af te wachten. Google kan immers nog in beroep gaan bij het Europese Hof van Justitie. De technologiegigant zegt alvast dat het de uitspraak zal onderzoeken. “We hebben in 2017 al veranderingen aangebracht in overeenstemming met de beslissing van de Europese Commissie”, zegt woordvoerder Michiel Sallaets. “Die aanpak werkt nu al drie jaar lang met succes en genereert miljarden clicks voor meer dan zevenhonderd shoppingdiensten.”

Meest gelezen