Videospeler inladen...

Grens Wit-Rusland en Polen: enkele duizenden migranten en vluchtelingen tussen hamer en aambeeld

De enkele duizenden migranten en vluchtelingen die vastzitten aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen, zitten tussen hamer en aambeeld. Er zijn verschillende pogingen geweest om de grens over te steken. Mensen worden opgepakt of teruggestuurd. Intussen laait de politieke ruzie op tussen Polen en de Europese Unie aan de ene kant en Wit-Rusland en Rusland aan de andere kant. 

Volgens de Poolse overheid zitten er nu 3.000 tot 4.000 migranten en vluchtelingen aan de overkant van zijn grens met Wit-Rusland. Polen heeft de voorbije uren bijkomende militaire versterkingen gestuurd. Er zijn nu zo'n 15.000 soldaten in het grensgebied. Volgens verschillende Poolse media zijn er gisteravond twee grote groepen migranten in geslaagd om de grensafsluiting te vernielen en over te steken. Dat zou volgens de grenswacht met geweld zijn gebeurd. Sommige migranten zijn teruggebracht naar Wit-Rusland, anderen zijn gevlucht, zegt de grenswacht nog. De politie heeft het over meer dan 50 arrestaties. 

Over de aanpak van de migranten en vluchtelingen wordt een politiek steekspel gevoerd tussen Polen en Wit-Rusland. Wit-Rusland beschuldigt Polen van mishandeling en heeft foto's gepubliceerd van bebloede mensen. Ze zouden snijwonden hebben opgelopen toen ze het hek bestormden en zouden met geweld zijn teruggeduwd. Polen zegt dan weer dat de Wit-Russische veiligheidsdiensten de mensen bedreigen en hen dwingen om de grens over te steken.  

Het gebied is ontoegankelijk voor westerse journalisten, maar via videogesprekken kon VRT NWS spreken met enkele getuigen:

Videospeler inladen...

Penibel

De mensen uit onder meer Afghanistan, Syrië, Irak, Libië en Iran zitten in zeer penibele omstandigheden vast in het grensgebied. De Europese Unie beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan dat hij doelbewust mensen uit die crisislanden heeft laten invliegen vanuit onder andere Turkije, om hen dan via Polen te laten doorreizen naar Europa. Daarmee zou hij wraak willen nemen op de sancties die de EU oplegde voor de onderdrukking van de oppositie in zijn land. 

Politieke ruzie escaleert

De voorbije dagen veroordeelden zowel Polen als de Europese Commissie de politieke zet van president Loekasjenko. De woordvoerder van de Europese Commissie sprak van "gangsterpraktijken". De Poolse premier Mateusz Morawiecki ging gisteren nog een stap verder. Hij noemde de Russische president Vladimir Poetin het "meesterbrein" achter de manoeuvres van zijn bondgenoot Loekasjenko. 

Tijdens een gesprek met de Poolse premier in Warschau zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel dat de Europese Unie helemaal achter Polen staat in de aanpak van het probleem. Volgens Michel gaat het om een brutale aanval van het Wit-Russische regime op de EU, en een "cynisch en choquerend gebruik van het leed van migranten" door Wit-Rusland. De Europese Unie beraadt zich over nieuwe sancties tegen Wit-Rusland. Michel sloot ook niet uit dat de Europese Unie zou bijdragen tot de financiering van een grensmuur.

Het Kremlin in Moskou wuift de Poolse beschuldigingen aan het adres van president Poetin weg als "onverantwoordelijk en onaanvaardbaar". Meer nog, het geeft de Europese Unie zelf de schuld van de migrantencrisis aan de grens, omdat ze "haar eigen humanitaire waarden niet nakomt en Wit-Rusland probeert te verstikken met plannen om de grens op slot te doen". Rusland is de grootste bondgenoot van Aleksandr Loekasjenko. Het hielp hem vorig jaar een golf van protest te overwinnen na zijn omstreden herverkiezing.

De Europese Unie schaart zich achter Polen, zo maakte Europees president Charles Michel duidelijk tijdens een bezoek aan Warschau.

Videospeler inladen...

Meest gelezen