François Hollande getuigt op terreurproces over aanslagen in Parijs: "Hadden geen informatie die aanslag kon verijdelen"

De voormalige Franse president François Hollande heeft getuigd op het proces over de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs. Hij zei dat Frankrijk die dag is aangevallen omdat het een democratische rechtstaat is, niet omdat Frankrijk militair tussenbeide kwam in Syrië en Irak. Hij zei ook dat België verantwoordelijk is voor de vlucht van terrorist Salah Abdeslam.

De voormalige Franse president François Hollande heeft getuigd op vraag van een vereniging van nabestaanden en slachtoffers. Omringd door tientallen gendarmes ging hij de rechtszaal binnen. Hij zei dat hij zijn rol als staatshoofd wilde uitleggen, tijdens die fatale avond.

Volgens hem heeft Frankrijk er alles aan gedaan om de terroristische aanslagen te voorkomen. Zo is in de periode tussen de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo op 7 januari 2015 en de aanslagen later dat jaar in Parijs heel wat extra mankracht ingeschakeld bij de inlichtingendiensten, maar de dreiging was volgens hem te groot. 

Hij verklaarde dat het geweten was dat er een aanslag zat aan te komen, maar dat het niet geweten was wanneer, waar en hoe die aanslag zou gebeuren. "Met de inlichtingen die we toen hadden, konden we de terroristen niet identificeren", verklaarde hij. "Zelfs als we hun namen hadden, dachten we niet dat zij die aanslag van 13 november zouden kunnen uitvoeren."

Zelfs als we hun namen hadden, dachten we niet dat zij die aanslag van 13 november zouden kunnen uitvoeren

Volgens Hollande is Frankrijk niet aangevallen als vergeldingsactie voor zijn militaire inmenging in Syrië en Irak tegen de islamitische terreurorganisatie IS, maar omdat het een westers land is. 

Journalist Steven Decraene geeft in "Laat" vanuit Parijs een samenvatting van de getuigenis van Hollande:

Videospeler inladen...

België verantwoordelijk vlucht Abdeslam

Ook ons land kwam ter sprake tijdens de vier uur durende getuigenis. Zo werd er aan Hollande gevraagd hoe het kan dat Salah Abdeslam, één van de terroristen, toch kon vluchten ook al waren de landsgrenzen afgesloten. 

Daarop zei hij: "Dat is niet de verantwoordelijkheid van Frankrijk, maar van een ander land." Daarmee verwees hij naar België. Volgens onze reporter Steven Decraene deed hij dat niet om België te beschuldigen, maar was het eerder een vaststelling. Hollande gaf ook aan dat Abdeslam op geen enkele terreurlijst stond in ons land.

Zelf was Hollande aanwezig in het Stade de France toen de eerste zelfmoordterroristen daar toesloeg. Naar eigen zeggen wist hij bij de tweede ontploffing dat het ging om een aanslag. Daarna is hij meteen naar het crisiscentrum vertrokken. 

Hij is diezelfde avond nog naar de Bataclan gegaan, de concertzaal waar toen de meeste slachtoffers vielen. Hij is er toen niet binnen gegaan, maar Hollande zei wel dat de blik van alle gewonden en overlevenden nooit zal vergeten.

Meest gelezen