Klachten stromen binnen over Japan Fair Festival in Brussel: "Opgewarmde diepvriesmaaltijden en lange wachtrijen"

De organisatoren van het Japan Fair Festival, dat afgelopen weekend plaatsvond in Tour & Taxis in Brussel, krijgen een klachtenregen over zich heen. Verschillende mensen klagen over lange wachtrijen aan de ingang, opgewarmde diepvriesmaaltijden, uitverkochte eetkraampjes en ondermaatse randanimatie. De Economische Inspectie onderzoekt nu de klachten. Tour & Taxis liet al weten dat ze bij hen in de toekomst niet meer welkom zijn.  

De organisatoren van het Japan Fair Festival beloofden op hun evenementenpagina een tweedaagse onderdompeling in het beste wat de Japanse cultuur te bieden heeft. Uiteindelijk bleek het beloofde lichtspektakel met "verlichte kersenbloesem" te bestaan uit acht nepboompjes met ledlampen, en lagen "de prijzen van het eten in de foodtrucks hoger dan het gemiddelde sushirestaurant in Brussel", volgens een bezoeker. Zo stroomden er nog honderden klachten binnen. 

Verschillende van die klachten worden geplaatst op de Facebookpagina Japan Festival Scam. Een van de deelnemers schrijft dat de foto die de organisators postten om het evenement te promoten helemaal niet lijkt op het effectieve festival. "Het is een vervallen eetgelegenheid in een pakhuis met 8 bomen in een hoek. Niets dat de Japanse traditie en uitmuntendheid weerspiegelt!" 

Een andere bezoeker had het over "opgewarmde en veel te dure diepvriesmaaltijden". Het viel veel mensen ook op dat de reclame voor het festival in de verste verte niet overeenkwam met het uiteindelijke evenement. "Dat rechtvaardigt de prijs van de toegang niet", zegt een bezoeker. "Binnen een halfuur hadden we alles gezien."

Niet meer welkom in Tour & Taxis

De beheerders van Tour & Taxis bevestigen de vele klachten. "Ik ben een kijkje gaan nemen en het was een puinhoop", zegt Jean Vandamme, de evenementmanager van het complex aan De Standaard. "De ontgoocheling was groot. Niet alleen bij de bezoekers, maar ook bij ons. De mensen betaalden 11 euro en kregen daar weinig voor terug, we hebben daar veel telefoontjes over gekregen." 

Ik ben een kijkje gaan nemen en het was een puinhoop

Jean Vandamme, evenementmanager Tour & Taxis

Tour & Taxis laat nu weten dat de organisatoren niet meer welkom zijn bij hen. Ze beloven ook de tickethouders snel terug te betalen. 

Organisatoren hadden al slechte reputatie

Het evenement wordt georganiseerd door het Nederlandse bedrijf International Sushi Festival, die gevestigd zijn in Amsterdam. Ondernemers Martyn Enkelaar en Omer Fiaz organiseerden al verschillende voedselfestivals, zoals het Japan Beach Festival, Asian Streetfood Festival, Sushi & Ramen Festival, Japan Fair en Jacuzzi Cinema. 

Het is ook niet de eerste keer dat de organisatoren slechte recensies ontvangen over hun evenementen. In 2018 ontvingen ze een stroom aan klachten over de kersteditie van het Sushi Festival in Amsterdam. De klachten leken heel erg op de commentaren die ze nu ontvangen: lange wachtrijen, grote drukte en duur eten. Het viel de bezoekers toen ook tegen dat er geen kerstversiering en geen kerstboom was, en dat de inkomhal niet verwarmd was.

Een Big Mac in het echt lijkt ook niet op de Big Mac van de foto's van McDonalds

Omar Fiaz, organisator Japan Fair Festival

Organisator Omer Fiaz liet aan De Standaard weten dat er een bron van waarheid in de klachten zit. "Ik geef toe dat het festival niet helemaal leek op de foto's die op Facebook zijn geplaatst", zegt hij. "Maar een Big Mac in het echt lijkt ook niet op de Big Mac die op de foto's van McDonalds staat." 

Toch is Fiaz geschrokken van de vele negatieve reacties. "We zijn geen slechte jongens, maar we hebben wel ons best gedaan. Voor de aankleding van het festival hebben we wel degelijk tienduizenden euro's uitgegeven aan versieringen. We zijn geen organisatie die even snel wat geld komt verdienen om daarna weer te vertrekken."

Naar aanleiding van de klachten is de Economische Inspectie in ons land  een onderzoek gestart naar de gang van zaken rond het Japan Fair Festival in Brussel, meldt De Standaard. Over de inhoud van het onderzoek is nog niks bekend.

Meest gelezen