Copyright Maarten Van Dijck-Inventaris Onroerend Erfgoed

Kruibeke niet van plan lichtschip "West-Hinder 1" te ontmantelen voor onderdelen voor restauratie "West-Hinder 3"

Gemeente Kruibeke wil het lichtschip "West-Hinder 1", dat al meer dan 70 jaar oud is, niet ontmantelen voor de Stichting Maritiem Patrimonium.  Die wil enkele onderdelen gebruiken voor de restauratie van een ander identiek exemplaar van het lichtschip: de West-Hinder 3. Kruibeke is nogal gehecht aan het schip en wil het zelf opknappen. 

Lichtschepen bestaan al sinds de 19e eeuw. Het zijn schepen die op zee gebruikt werden in de plaats van een vuurtoren (als die er niet kon gebouwd worden). Alle lichtschepen aan de Belgische kust zijn tot zinken gebracht tot er na de Tweede Wereldoorlog geen meer waren. Het Bestuur van het Zeewezen besloot dan om 3 nieuwe lichtschepen te bouwen die identiek zijn aan elkaar. Een van die schepen is de West-Hinder 1 die in Kruibeke ligt, de West-Hinder 3 ligt in Antwerpen.

Stuur in West-Hinder 3
Copyright Inventaris Onroerend Erfgoed

De West-Hinder 3 moet gerestaureerd worden en heeft daarvoor onderdelen nodig. Daarom wil de Stichting Maritiem Patrimonium graag onderdelen gebruiken van het schip "West-Hinder 1" dat in Kruibeke ligt. Maar dat ligt gevoelig in de gemeente. Ze zijn nogal gehecht aan het schip en willen het liever herstellen.

Restauratie West-Hinder 3

Directeur Dirk Demeulemeester van de Stichting Maritiem Patrimonium: "We willen de West-Hinder 3 drijvend openstellen voor het publiek en zo de geschiedenis van het Belgisch maritiem verkeer tonen. Zaken die nog origineel in orde zijn aan de buitenkant van de West-Hinder 1 kunnen we gebruiken voor de restauratie van bepaalde onderdelen van de West-Hinder 3."

Het gaat om cruciale delen van het schip: "Het licht is kapot en de toren zelf waar het licht in brandde. Het noodstuur aan de achterkant van het schip is ook niet meer compleet. Dergelijke zaken zouden de functie van het schip in ere kunnen herstellen."

Alternatief plan

Als Kruibeke nu niet wil toegeven, dan gaat de stichting een alternatief plan volgen. "Dan gaan we kijken of we de onderdelen toch niet kunnen herstellen, of nieuwe laten maken", zegt Demeulemeester. "Maar het zou gemakkelijker zijn als we die van de West-Hinder 1 kunnen overnemen. Dat maakt het ook authentieker."

Onderdelen van de West-Hinder 1 zouden de restauratie authentieker maken

Dirk Demeulemeester, directeur Stichting Maritiem Patrimonium

De stichting wil eind maart van volgend jaar het schip graag weer openstellen voor publiek. Het schip zal enkel drijven op het water, en niet varen: "Het is een oud schip en moet daarvoor bepaalde veiligheidscertificaten hebben."

"Niet van plan"

Maar er is dus een kink in de kabel, want Kruibeke lijkt niet direct van plan om iets van de West-Hinder 1 over te geven. Burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA): "Wij zijn absoluut niet van plan om het schip te laten verwijderen of te verschroten. We willen het schip integraal behouden zoals het is. De komende jaren zal het stilletjesaan opgekalefaterd worden."

We gaan het behouden als dorpszicht voor Rupelmonde
Burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA)

De plannen voor de West-Hinder 1 zijn al vrij concreet: "We gaan het schilderen en al zeker het dek aanpakken. We willen het behouden als dorpszicht voor Rupelmonde. Het gebruiken is moeilijk want de toegankelijkheid, veiligheid en ventilatie zijn niet ideaal. Ideëen zijn wel altijd welkom voor een invulling, maar een horecazaak wordt het zeker niet."

Kans op subsidies klein

De West-Hinder 1 is niet beschermd, dus de kans op subsidies om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen, is klein. En de burgemeester beseft dat de West-Hinder 3 nog intact is behalve die enkele stukken die ze graag willen van het schip in Kruibeke. "Ik vermoed dat die wel beschermd is. De onze is volledig leeg, maar wij gaan toch proberen die op te knappen. De romp is in orde, het dek is wel in slechte staat, maar voor de rest valt het mee."

De West-Hinder 1 is meer dan 70 jaar oud, en sinds 2002 in het bezit van Kruibeke. De West-Hinder 2 ligt in Zeebrugge, de West-Hinder 3 in Antwerpen.

Meest gelezen