Kruisem wil geen referendum rond nieuwe fusie: "Ja/nee-vraag zonder inhoud is weggesmeten geld"

Kruisem wil geen referendum voor de eventuele fusie met Oudenaarde, Kluisbergen en Wortegem-Petegem. Volgens burgemeester Joop Verzele (CD&V) is dat weggesmeten geld en geef je de inwoners meer inspraak met een goeie haalbaarheidsstudie en info-avonden. "Een ja/nee referendum zonder inhoud is te mager," vindt hij.

Kruisem kwam twee jaar geleden zelf nog tot stand door een fusie van Zingem met Kruishoutem. Voor die fusie kwam in één gemeente toen wél een referendum, maar zonder succes, de opkomst was te laag en de stemmen werden zelfs niet geteld. "In de andere gemeente was er toen zelfs geen vraag naar een referendum," herinnert Versele zich. "Een referendum is voor onze gemeente niet het juiste middel, lijkt me."

Met een haalbaarheidsstudie willen we net meer inspraak geven aan de inwoners

Joop Verzele, burgemeester Kruisem

In plaats van een referendum waarin een ja of nee gevraagd wordt over de fusie, wil burgemeester Verzele eerder een studie die nagaat wat de inwoners precies willen. "Geen referendum houden betekent niet dat we geen inspraak geven aan de inwoners. Integendeel, we willen meer inspraak voor hen. En dat kan veel beter met een goed uitgewerkte en diepgaande haalbaarheidsstudie. Een refenrendum is echt te mager en weggesmeten geld," besluit Versele.   

Meest gelezen