Lone Decat

Dokters willen Lone (13) uit Moorsele uit veiligheid niet vaccineren, maar ze krijgt ook geen Covid Safe Ticket

Lone Decat, een meisje van 13 uit Moorsele, krijgt geen Covid Safe Ticket, omdat ze niet gevaccineerd is. Vervelend voor haar, want haar artsen in het UZ Gent vinden een coronaprik te gevaarlijk door de gevolgen van een ziekte vorig jaar. Toch krijgt ze geen Covid Safe Ticket, omdat het Agentschap Zorg en Gezondheid vindt dat Lone wél gevaccineerd kan worden. 

De vader van Lone, Claus Decat, zegt dat ze zeker geen risico’s zullen nemen: “Wij laten haar niet inenten. Het was vorig jaar al kantje boord.” Lone kreeg toen PIMS-TS, een ziekte veroorzaakt door het coronavirus. De symptomen zijn vergelijkbaar met de ziekte van Kawasaki. “Er is een veel te groot risico op herval als ze zich laat vaccineren. Haar volledige lichaam zou weer kunnen ontsteken", zegt Decat.

De boze vader begrijpt niet dat zijn dochter geen Covid Safe Ticket krijgt: “Zij heeft die ziekte een lange tijd doorgemaakt en heeft nog altijd antistoffen. Maar professor vaccinologie Pierre Vandamme is het daar niet mee eens en heeft de toelating voor een CST van tafel geveegd. Wij staan met onze rug tegen de muur.”

Het zorgde al voor praktische problemen in het gezin. “Elke schoolvakantie gaan wij naar ons vakantiehuis in Spanje. Vorige week ben ik dus met een bang hartje door Frankrijk gereden, want daar kan je nergens binnen zonder CST. We kunnen het ook doen met een coronatest, maar in Spanje kost die 120 euro per stuk, terwijl ze zich al tientallen keren heeft laten testen en wij gevaccineerd zijn. We horen zelfs dat bepaalde landen overwegen om alleen met CST’s te werken en niet met negatieve testen. Dan kunnen wij zo goed als nergens meer naartoe.”

Het meisje vindt het zelf heel erg dat ze op die manier uit de maatschappij wordt gesloten. “Ze heeft nu in het verlengde weekend dat eraan komt afgesproken met vriendinnen om te shoppen in een stad, maar dan kan ze al niets mee gaan drinken. Daar begint het al”, zucht hij. 

Lone Decat

Meest gelezen