Evenementensector vreest voor afgelastingen en vraagt meer steun: "Willen niet meer op strafbank gezet worden"

Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de evenementensector, klaagt de onduidelijkheden aan van de lokale maatregelen voor evenementen. Hij verwijst hiermee naar de kerstmarkt in Leuven, die dit jaar voor een tweede keer op rij niet doorgaat door de stijgende coronacijfers. Hij vreest voor afgelastingen en vraagt meer steun aan de overheid. 

Vandaag besliste de organisatie van de kerstmarkt in Leuven om het evenement niet te laten doorgaan dit jaar, voor de tweede keer op rij ten gevolge van de coronapandemie. Er worden steeds meer drastische lokale maatregelen genomen om de coronacijfers in te perken. Verschillende organisaties beslissen om hun evenementen af te gelasten, ondanks de mogelijkheid om het Covid Safe Ticket (CST) te gebruiken. Hiermee krijgen bezoekers die gevaccineerd zijn of negatief getest hebben toegang tot een evenement.

Bruno Schaubroeck snapt de beslissing over de Leuvense kerstmarkt niet: "Al die lokale maatregelen die burgemeesters nemen, leiden tot veel verwarring en onduidelijkheid", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "In het ene dorp mag iets wel en in het andere niet."

"Ik zie niet in waarom burgemeesters evenementen afgelasten, wanneer er genoeg andere tools bestaan, zoals het CST. We kunnen die coronapas perfect gebruiken en de evenementen wél laten doorgaan." Schaubroeck haalt daarnaast aan dat de evenementensector anderhalf jaar geleden als eerste moest sluiten, en dat zij nu als enige nog met beperkende maatregelen aan het werk is.

Bruno Schaubroeck legt uit in "De wereld vandaag" op Radio 1 waarom hij zich niet vindt in de maatregelen voor de evenementensector:

"Ministers vergissen zich van sector"

Bruno Schaubroeck vindt dat er niet weer met de vinger moet gewezen worden naar de evenementensector als het aankomt op het verstrengen van de coronamaatregelen. "Ik denk dat de ministers zich vergissen van sector". Het virus circuleert natuurlijk in de maatschappij, maar er worden maatregelen opgelegd die voor onze sector nefast zijn. Dat is wat wij proberen aan te klagen."

Wij zitten al anderhalf jaar op de strafbank

Bruno Schaubroeck, woordvoerder evenementensector

Naast het voorleggen van het CST is men nu verplicht om op evenementen genoeg te ventileren en moeten bezoekers terug een mondmasker dragen. "Met de ventilatie zijn wij al drie maanden bezig en het CST wordt in onze sector heel verantwoord gebruikt", haalt Schaubroeck aan. "Maar in de mondmaskerplicht kunnen wij ons absoluut niet vinden. We vinden niet dat wij nog strenger moeten zijn en nog eens op het strafbankje moeten gaan zitten. Daar zaten wij al anderhalf jaar op." 

Een aantal vaste kosten van bedrijven moeten terugbetaald worden

Bruno Schaubroeck, woordvoerder evenementensector

Moest het uiteindelijk toch een najaar worden vol geannuleerde evenementen, dan vindt de woordvoerder van de sector dat de overheid veel financiële steun zal moeten geven. "Een aantal vaste kosten van bedrijven moeten dan terugbetaald worden, vind ik."

Meest gelezen