Nobelprijswinnares Malala Yousafzai getrouwd: "Een kostbare dag in mijn leven" 

De activiste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai (24) is met haar partner in het huwelijksbootje gestapt in de Britse stad Birmingham. In 2014 kreeg Yousafzai de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet voor vrouwenrechten onder het bewind van de taliban. De taliban hebben haar hiervoor jarenlang bedreigd en op 15-jarige leeftijd kreeg de activiste zelfs een kogel door het hoofd door een talibanstrijder.

De Nobelprijswinnares heeft zelf op Twitter aangekondigd dat haar trouwdag een "kostbare dag" in haar leven was: "Asser en ik zijn in het huwelijksbootje gestapt om partners voor het leven te worden. We vierden een kleine nikah ceremonie thuis in Birmingham met onze families. We zijn verheugd om samen de reis die voor ons ligt te bewandelen."

De Pakistaanse Malala Yousafzai kreeg in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede in haar strijd tegen de onderdrukking van kinderen en vrouwen, en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen. Ze was toen 17 jaar en daarmee de jongste Nobelprijswinnaar ooit. 

Yousafzai zet zich al jarenlang in voor vrouwen- en kinderrechten. Als 11-jarige schreef ze onder een pseudoniem over de machtsovername van de taliban in de Pakistaanse Swatvallei in 2007. Sindsdien worden daar meisjes uitgesloten van het onderwijs en worden talloze andere mensenrechten geschonden.  

Door haar aanklacht tegen het regime van de taliban, werd Yousafzai op 15-jarige leeftijd het doelwit van een gerichte aanslag. Talibanstrijders hadden ingebroken in de schoolbus op weg naar haar huis en schoten haar in het hoofd en in de hals. De activiste overleefde als bij wonder de dodelijke aanslag.

Na haar herstel verhuisde ze met haar familie naar de Britse stad Birmingham, waar ze dan ook gisteren met haar partner in het huwelijksbootje is gestapt. Yousafzai gaf van haar echtgenoot enkel zijn voornaam mee, maar het zou gaan om Asser Malik, de manager van het Pakistaanse Centrum voor Cricketspelers. 

Recente twijfels over het huwelijk

Nochtans had Yousafzai eerder haar twijfels geuit over het huwelijk. In een interview met Vogue in juli zei ze: "Ik begrijp nog steeds niet waarom mensen trouwen. Als je een persoon in je leven wilt hebben, waarom moet je dan huwelijkspapieren ondertekenen? Waarom kan het niet gewoon een partnerschap zijn?"

Vooral haar Pakistaanse volgers konden haar uitspraken over het huwelijk niet echt appreciëren. In Pakistan zijn de islamitische huwelijkstradities een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Mede doordat een huwelijk, naast een verbintenis tussen partners, cultureel ook als een alliantie wordt gezien tussen hun families. 

Ondanks de controverse hebben duizenden mensen via Twitter het echtpaar het beste gewenst.

Meest gelezen