ROBIN UTRECHT

Ziekenhuizen moeten 1 op de 3 bedden op intensieve reserveren voor covidpatiënten: "Gaan zorg moeten uitstellen" 

Om de toestroom aan covidpatiënten op te vangen, moeten onze ziekenhuizen verder opschalen. Binnen twee weken moeten ze een derde van hun bedden op intensieve zorg voorbehouden voor coronapatiënten. Begin volgende week liggen er wellicht méér dan 500 coronapatiënten op intensieve. Daardoor gaan alle tot nog toe gereserveerde bedden bezet zijn. 

Ziekenhuizen moeten vanaf nu geleidelijk schakelen naar fase 1A+ in het opschalingsplan. Concreet moeten ze binnen twee weken 1 op de 3 bedden (33%) op intensieve zorg reserveren voor coronapatiënten. Nog eens het zesvoud daarvan op de gewone afdelingen. Concreet op intensieve zijn dat van de 2.000 bedden in ons land zo'n 666 bedden. 

De overheid roept de ziekenhuizen op om solidair te blijven en de coronapatiënten zo goed mogelijk te spreiden. Maar onvermijdelijk gaan de ziekenhuizen niet-dringende zorg voor andere patiënten moeten uitstellen: niet alleen operaties waarvoor achteraf intensieve zorg vereist is, maar ook andere niet-dringende ingrepen waar dat nodig is.

Er woedt een nieuwe crisis: die rond personeelstekort wat maakt dat bedden gesloten zijn
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een netwerk met verschillende ziekenhuizen en rusthuizen, wijst erop dat in sommige regio's we al over die 33% bezetting zitten, meer bepaald in Brussel en in bepaalde ziekenhuizen in West-Vlaanderen. Ook bedden op andere afdelingen moeten vrijgehouden worden omdat ook daar covidpatiënten terechtkomen. 

"We gaan zorg moeten uitstellen, enerzijds waar mensen nood hebben aan intensieve en anderzijds zorg waar mensen in gewone bedden terechtkomen", legt Cloet uit in "De ochtend" (Radio 1). "De situatie is ernstig door die stijgende aantallen. En dan zit er een nieuwe crisis te woeden: die rond personeelstekort en dat maakt dat een aantal bedden gesloten is." Het zorgpersoneel is immers oververmoeid na de zoveelste coronagolf, of zelf ziek of besmet met covid.

Beluister hier het volledige gesprek met Margot Cloet in "De ochtend":

Rekenen op solidariteit, maar frustratie

Maar wat met ziekenhuizen die niet langer achter dat opschalingsplan staan? Het UZ Gent had eerder al gezegd dat het geen bedden meer wil vrijhouden op intensieve zorg voor covidpatiënten. “En daar verandert deze opschaling niks aan”, zegt hoofdarts Frank Vermassen.

 “We hebben altijd gezegd dat we de meest optimale zorg willen geven voor covid- en niet-covidpatiënten. We hadden wel verwacht dat er meer covidpatiënten zouden komen, alle voorspellingen wezen daarop. We zullen zorgen dat we voldoende plaats hebben als dat nodig is, maar niet vooraf. En natuurlijk blijven we ook solidair: als andere ziekenhuizen in de problemen komen, dan zullen we bijspringen.”

Volgens Vermassen zal het UZ voldoende bedden hebben als de vraag komt: “We krijgen nu een paar kalmere dagen, met het verlengde weekend. Daarna zullen we volgende week zien hoe de cijfers evolueren. Maar je kunt een bed natuurlijk maar één keer gebruiken, dus als er covidpatiënten aankomen die intensieve zorg nodig hebben, dan zou het kunnen dat we andere zorg gaan uitstellen.”

Cloet snapt de frustratie, maar hamert erop dat solidariteit belangrijk is om de patiënten te kunnen spreiden zodat de druk gelijkaardig blijft over alle Belgische ziekenhuizen. "Dat zal nodig zijn om het systeem niet te doen instorten. Grosso modo hoor ik wel bij ziekenhuizen dat ze die solidariteit willen behouden", voegt Cloet toe.

Meest gelezen